Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κομποστοποίησης με ανταποδοτικά οφέλη για τα νοικοκυριά


Δραστικές αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στα νοικοκυριά σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου τη φετινή χρονιά με πρώτο βήμα τη δωρεάν διανομή 701 κομποστοποιητών. 


Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η επέκταση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε ολόκληρη την πόλη με την τοποθέτηση μεγάλων κομποστοποιητών ανά οικοδομικό τετράγωνο, θεσπίζοντας ισχυρότατα κίνητρα στους πολίτες που συμμετέχουν ενεργά, καθώς θα πληρώνουν φθηνότερα δημοτικά τέλη.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χ. Μαμουλάκης, εφόσον πετύχει το σύστημα κομποστοποίησης στην πόλη, αυτόματα θα έχουμε μείωση του όγκου των σκουπιδιών, άρα κέρδος από τα λιγότερα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και από την κατανάλωση των καυσίμων.


Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ο Δήμος Ηρακλείου αλλάζει τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, για να μειώσει το κόστος και ν’ αποφύγει τα πρόστιμα


Αλλάζουν όλα στο οικιακό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στα νοικοκυριά του Δήμου Ηρακλείου, με πρώτο βήμα τη δωρεάν διανομή 701 κομποστοποιητών σε περιαστικές περιοχές του Ηρακλείου. Μέσα στην τρέχουσα χρονιά η δημοτική αρχή δεσμεύεται για την επέκταση του συστήματος της κομποστοποίησης σε ολόκληρη την πόλη, θεσπίζοντας μάλιστα ισχυρότατα κίνητρα προς τους πολίτες που θα συμμετέχουν ενεργά, καθώς θα πληρώνουν φτηνότερα δημοτικά τέλη!

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Χάρης Μαμουλάκης « η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος κομποστοποίησης σημαίνει καταρχήν τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται για τον Δήμο Ηρακλείου σε λιγότερα δρομολόγια, λιγότερα καύσιμα, μικρότερη φθορά στα οχήματα, άρα εξοικονόμηση κέρδους, το οποίο θα πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του πολίτη ο οποίος θα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «αυτή η χρονιά θα είναι κομβικό έτος για την καθαριότητα στο Ηράκλειο διότι από 1-1-2018 μπαίνει οριστικά τέλος στα ανεπεξέργαστα απορρίμματα, αφού οι ευρωπαϊκές οδηγίες προβλέπουν χαράτσι 35 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, εάν δεν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, θα χρεωνόμαστε 60 ευρώ ανά τόνο για τις ποσότητες που οδηγούνται στον ΧΑΔΑ των Πέρα Γαλήνων. Άρα το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει τρόπος ζωής η ανακύκλωση και αυτό μπορεί να κερδηθεί μόνο με τη συμμετοχή όλων μας».

Πού θα διανεμηθούν οι οικιακοί κομποστοποιητές

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια 701 οικιακών κομποστοποιητών, που θα διανεμηθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου σε κατοίκους περιαστικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου.

Ωστόσο το σύστημα της οικιακής κομποστοποίησης σύμφωνα με τη δημοτική αρχή θα επεκταθεί εξελικτικά μέσα στο χρόνο σε ολόκληρη την πόλη, με προοπτική το σύνολο των κατοίκων να συμμετέχει ενεργά σε αυτό. Οι νέοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης θα διανεμηθούν δωρεάν από την Υπηρεσία Καθαριότητας σε νοικοκυριά που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, με στόχο να μειώσουν τα σύμμεικτα απορρίμματα και το οργανικό υλικό, αλλά και να γίνει ορθότερη διαχείριση του οργανικού ρεύματος. Σε πρώτη φάση θα επιλεγούν περιοχές περιαστικές και ιδίως μονοκατοικίες που έχουν κήπο, για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό της κομποστοποίησης. Συγκεκριμένα θα μοιραστούν σε περιοχές όπως η Ν. Αλικαρνασσός, ο Αη Γιάννης, οι Βασιλειές, τα Σταυράκια όπως επίσης και η περιοχή του ΠΑΓΝΗ και των Γουρνών.

Όπως είναι γνωστό, η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των οργανικών απορριμμάτων των νοικοκυριών, όπως είναι τα υπολείμματα τροφών, το χαρτί κουζίνας, τα κλαδέματα κλπ.

Όλα τα υλικά αυτά θα καταλήγουν στους ειδικούς κάδους των κομποστοποιητών στους οποίους θα τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και του κήπου και θα μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λίπασμα – κομπόστ για χρήση από το ίδιο το νοικοκυριό. Το κομπόστ που παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Μετρήσεις

Όπως εξηγεί ο κ. Μαμουλάκης, ουσιαστικά αυτή είναι η πρώτη πραγματική κομποστοποίηση που θα γίνει στο Ηράκλειο, με την έννοια ότι τα αποτελέσματά της θα είναι μετρήσιμα. Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι δημότες αποκτήσουν κομποστοποιητή θα εκπαιδευτούν μέσα από ειδικό σεμινάριο για τη λειτουργία του αλλά και για τη χρήση του.

Είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου να φροντίσει να ενημερώσει πλήρως τους πολίτες για το πώς λειτουργεί ο κομποστοποιητής.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ένας εργαζόμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας θα έρχεται σε επαφή με τους πολίτες για να τους ενημερώνει και να τους διευκολύνει σε περίπτωση που έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα με τη χρήση του.

Επίσης, μια φορά το μήνα ο υπάλληλος της Υπηρεσίας θα κλείνει ραντεβού με τους πολίτες για να ελέγχει τον κομποστοποιητή και να κάνει μετρήσεις σε σχέση με το παραγόμενο υλικό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν διαπιστωθεί ότι, έχει διατεθεί σε ένα πολίτη κομποστοποιητής και δεν τον χρησιμοποιεί, τότε θα του αφαιρείται. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο στόχος του Δήμου είναι μέσα στην τρέχουσα χρονιά να γίνει και μια δεύτερη μεγάλη προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών αντίστοιχης ποσότητας με προοπτική μέχρι το τέλος της χρονιάς να φτάσουμε τους 1.400.


Με πυρετώδεις ρυθμούς κινείται η υπηρεσία καθαριότητας για να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της σε σχέση με την επέκταση του συστήματος οικιακής κομποστοποίησης σε ολόκληρη την πόλη. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός; Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο πρόκειται να τοποθετηθεί ένας κεντρικός κομποστοποιητής που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής. Οι πολίτες που ζουν εκεί θα προμηθεύονται από τον Δήμο Ηρακλείου μια ειδική κάρτα μαζί με ένα περιορισμένο αριθμό από σακούλες τις οποίες θα χρησιμοποιούν για να τοποθετούν σε αυτές όλα τα οργανικά υπολείμματα. Όταν οι σακούλες γεμίσουν, οι πολίτες θα πηγαίνουν στον κεντρικό κομποστοποιητή της γειτονιάς τους ο οποίος θα ανοίγει με τη χρήση της κάρτα τους για να πετάξουν τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρώσει. Στη συνέχεια θα προμηθεύονται νέες σακούλες από το κεντρικό δημοτικό κτήριο της Λότζια πάντα με τη χρήση της ειδικής κάρτας που έχουν, στην οποία θα καταγράφονται όλες οι ποσότητες των σκουπιδιών που βάζουν στον κεντρικό κομποστοποιητή, και από εκεί θα προκύπτει και η έκπτωση που θα έχουν στα δημοτικά τέλη που θα πληρώνουν. «Αυτό είναι το σύστημα που σχεδιάζουμε» τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης που όπως σημειώνει δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για ολόκληρη την πόλη, που θα πρέπει να αλλάξει καταρχήν αντίληψη αλλά και πρακτική σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Σε αυτή μας την προσπάθεια πολύτιμος σύμμαχος είναι ο πολίτης που θα πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, κάνοντας καθημερινό του βίωμα την ανακύκλωση όχι μόνο αντιλαμβανόμενος τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχει, αλλά επωφελούμενος το οικονομικό κίνητρο των χαμηλότερων δημοτικών τελών.

Ο ίδιος σημειώνει ότι “η πολιτική στόχευση της Δημοτικής Αρχής είναι να πετύχουμε ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων, να αυξήσουμε τον δείκτη ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και να μειώσουμε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, θα ωφεληθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά από το πρόγραμμα και σύντομα η οικιακή κομποστοποίηση θα αποτελεί συνηθισμένη πρακτική και στο Ηράκλειο”.



klik patris.gr