Ουζερί του Τερζάκη

Νέος διαγωνισμός για τα κοιτάσματα της Κρήτης


Το πόδι ξανά στο... γκάζι, μετά το "χειρόφρενο" της τελευταίας διετίας, θέλει να πατήσει ξανά η κυβέρνηση στο μέτωπο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος!

Η πρώτη προσπάθεια που έγινε δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς, αφού το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Μόλις τρεις προσφορές σε σύνολο 20 θαλάσσιων οικοπέδων - και οι τρεις σημειωτέον για το Ιόνιο και καμία απολύτως προσφορά για την Κρήτη - είχε να επιδείξει ο προ διετίας διαγωνισμός του ΥΠΕΚΑ.

Για το νησί μας, ειδικά, η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος είχε εξελιχθεί σε "ναυάγιο", αφού τα ενεργειακά κοιτάσματα πέριξ της Κρήτης έμειναν στα... αζήτητα!

Έκτοτε το θέμα μπήκε στην άκρη! Για να ξαναβγεί από το "ψυγείο" όμως τώρα, καθώς το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται να επανέλθει δριμύτερο. Αλλά και σοφότερο. Στο υπουργείο έκαναν έναν απολογισμό, μια "ακτινογραφία" των τότε χειρισμών και κινήσεων...

Είδαν κάποια λάθη και αρνητικά σημεία, τα οποία παράλληλα με τα τότε γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα (όπως οι πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου) κόστισαν στο τελικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Και πλέον, σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, έχουν στα σκαριά - προσβλέποντας και στην καθοδήγηση που θα πάρουν από την Κύπρο - μια στοχευμένη προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, ώστε ο νέος διαγωνισμός προσέλκυσης ενδιαφέροντος που θα βγει να είναι πιο... ελκυστικός για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες...

Αναλυτικότερα, προς την κατεύθυνση της προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, προκειμένου αμέσως μετά να είναι εφικτή η προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της περιοχής νότια της Κρήτης, δουλεύει ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σύμφωνα με το energypress.gr, η άποψη που επικρατεί είναι ότι η μικρή συμμετοχή εταιρειών στον πρώτο γύρο για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα (προκηρύχθηκε το 2014), και μάλιστα σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα είχε ήδη στραμμένο το βλέμμα της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, δεν οφειλόταν μόνον στις σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου και στην κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Θεωρείται αντίθετα ότι υπήρχαν στοιχεία του θεσμικού πλαισίου που ίσως δεν ήταν αρκούντως ελκυστικά για τους επενδυτές.

Για να εντοπιστούν οι αλλαγές που είναι αναγκαίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων της Κύπρου, αλλά και με την πολιτική ηγεσία του αντίστοιχου υπουργείου στη Μεγαλόνησο.

Χαρακτηριστικά πρέπει να θεωρούνται όσα είπε στο Athens Energy Forum ο κ. Σταθάκης:

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον κ. Λακκοτρύπη και τους Κύπριους συναδέλφους, ώστε να χρησιμοποιήσουμε καλές πρακτικές από την εμπειρία της Κύπρου, οι οποίες θα δώσουν μια νέα μεγάλη ώθηση στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

»Έχουμε μια εκτενή συνεργασία για το θεσμικό πλαίσιο που χρειάζεται, καθώς και για τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν, ώστε η εμπειρία από τον πρώτο διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί πριν κάποια χρόνια στη χώρα μας, χωρίς απόλυτα θετικό αποτέλεσμα, να αξιοποιηθεί και η διαδικασία να μπει σε ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού, προκειμένου και να προετοιμαστεί σωστά και να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι στο παρελθόν.

»Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεργασία με τον Κύπριο συνάδελφο, συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα πάρει μια συγκεκριμένη μορφή».

Ερωτηθείς ο κ. Σταθάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου, εάν «επί των ημερών του» θα έχουμε ένα νέο γύρο παραχωρήσεων στα θαλάσσια οικόπεδα, επιβεβαίωσε την προοπτική αυτή και δήλωσε ότι στο υπουργείο δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης - klik neakriti.gr