Πλουμή - Παραγιουδάκης

Τι μας κάνει ευτυχισμένους;


Τα πιο σημαντικά στοιχεία που, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, συμβάλλουν στην ευζωία μας, είναι η εξωστρέφεια, η ευσυνειδησία, και η ανοιχτή προσωπικότητα .

Μία νέα μελέτη ωστόσο, έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά - εστίασε σε πέντε διαφορετικά μονοπάτια που μας οδηγούν στην ευζωία. Αν έχετε υψηλές επιδόσεις στα παρακάτω στοιχεία της προσωπικότητάς σας, τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες να είστε ευτυχισμένος στη ζωή σας.




1. Ενθουσιασμός
Οι ενθουσιώδεις άνθρωποι είναι αστείοι, φιλικοί, κοινωνικοί και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Δεν προκαλεί έκπληξη που οι ενθουσιώδεις άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο ενθουσιασμός αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα για ικανοποίηση, θετικά συναισθήματα, λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, προσωπική ανάπτυξη, αποδοχή του εαυτού, σκοπό στη ζωή, θετικές σχέσεις, νόημα και επίτευξη στη ζωή.


2. Επιμονή
Τα άτομα που δεν τα παρατάνε εύκολα, έχουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας και προσωπικής ανάπτυξης και μοιράζονται τα περισσότερα χαρακτηριστικά με τους ενθουσιώδεις ανθρώπους.


3. Εργατικότητα
Τα άτομα που είναι εργατικά και προσανατολίζονται στην επίτευξη των στόχων τους, έχουν πειθαρχία, είναι αποτελεσματικοί και ικανοί. Η εργατικότητα πολλές φορές συνοδεύεται από πάθος και επιμονή για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων. Όσοι από εμάς σχεδιάζουμε το μέλλον, δουλεύουμε σκληρά, επικεντρωνόμαστε σε αυτά που έχουμε να κάνουμε, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να ευτυχίσουμε στη ζωή.


4. Συμπόνοια
Αν νοιάζεστε για τους συνανθρώπους σας, είστε ευγενής, συμπονάτε τους άλλους και ενδιαφέρεστε για την ευτυχία τους, τότε έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να είστε κι εσείς ευτυχισμένοι.


5. Διανοητική περιέργεια
Αν σας αρέσει να επεξεργάζεστε σύνθετα ζητήματα, να συζητάτε γα φιλοσοφικά θέματα και είστε ανοιχτός σε νέες ιδέες, τότε έχετε αυτό που λέμε διανοητική περιέργεια. Η διανοητική περιέργεια συνδέεται στενά με την αυτονομία, την προσωπική ανάπτυξη, την αυτοαποδοχή, τον σκοπό και την επίτευξη.