Ουζερί του Τερζάκη

Ιστοσελίδα για τον καιρό της Κρήτης από τον μετεωρολόγο Εμμ. Λέκκα

Ιστοσελίδα με προγνωστικά στοιχεία καιρού και κυματικών αποκλειστικά για την περιοχή της Κρήτης δημιούργησαν ο μετεωρολόγος Εμμανουήλ Λέκκας και οι συνεργάτες του. 


Μπορείτε να βρείτε στη σελίδα στη διεύθυνση http://www.meteocrete.gr/

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας σημειώνει:

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι διαθέσεις του καιρού επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες όλων των παραγωγικών τομέων του τόπου μας στη στεριά ή ακόμη και στη θάλασσα.

Ο καιρός όμως επηρεάζει και την καθημερινότητα του απλού πολίτη που θέλει να προγραμματίσει κάθε λογής δραστηριότητα του στο τοπικό του περιβάλλον ή στις μετακινήσεις του εντός και εκτός Κρήτης.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η Κρήτη αποτελεί ένα από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς προσθέτει αυτόματα στο κοινό ενημέρωσης του καιρού ένα πλήθος ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τις καιρικές συνθήκες των χώρων που επιθυμούν να επισκεφθούν. Παράλληλα βέβαια στο ίδιο ενδιαφέρον εντάσσονται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ταξίδια και στις εκδρομές σε ποικιλόμορφους προορισμούς του νησιού μας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω γίνεται εμφανής η ανάγκη για μία έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των μελλοντικών διαθέσεων του καιρού για όλες τις κοινωνικές ομάδες του τόπου μας.

Με τη σκέψη ότι έχουμε δυνατότητες εξυπηρέτησης του κοινού της Κρήτης, στην ανάγκη αξιόπιστων προγνώσεων του καιρού, ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό την προσπάθεια δημιουργίας μία εξειδικευμένης ιστοσελίδας η οποία θα είναι ελεύθερα διαθέσιμη, σε καθημερινή βάση , σε όλο το κοινό της Κρήτης με δομή και πληροφοριακό υλικό που θα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό κάθε μορφής ανάγκη ενημέρωσης του μελλοντικού καιρού.Η εξειδικευμένη Ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού και κυματισμού Κρήτης την οποία αναρτήσαμε ήδη σε beta λειτουργία στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.meteocrete.gr/ , διαθέτει πολλά καινοτόμα στοιχεία που εμφανίζονται για πρώτη φορά και την κάνουν να διαφέρει σημαντικά από άλλες διαδικτυακές ιστοσελίδες παρόμοιου περιεχομένου. Οι σημαντικότερες από αυτές τις καινοτομίες είναι :
Θεμελιώδης προτεραιότητα της Ιστοσελίδας είναι η πρόγνωση καιρού και ο κυματισμός μόνο σε επίπεδο Κρήτης
Τις 3ήμερες προγνώσεις καιρού, σε επίπεδο Δημοτικών ενοτήτων της κάθε Περιφερειακής ενότητας, τις επιμελούνται μετεωρολόγοι – προγνώστες, με γνώση και εμπειρία στη γεωμορφολογία της κάθε περιοχής. Διαφοροποιούμαστε με τον τρόπο αυτό από τις αυτοματοποιημένες τοπικές προγνώσεις όλων εν γένει των ομοειδών Ιστοσελίδων που δεν υφίσταται ο παράγοντας της ανθρώπινης κριτικής σκέψης στην αξιολόγηση διαφορετικών μοντέλων πρόγνωσης του καιρού, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.
Εντάξαμε στα πλαίσια των Δημοτικών ενοτήτων και σημειακές αυτοματοποιημένες 6ήμερες προγνώσεις (σε πόλεις, χωριά, ακόμη και σε μικρούς οικισμούς), με λεπτομερή ανάλυση τρίωρου (ανά ημέρα), γνωρίζοντας τις αδυναμίες αυτής της επιλογής. Εξασφαλίσαμε όμως τον πλέον αξιόπιστο πάροχο προγνωστικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό κέντρο Προγνώσεων που υποστηρίζει και το έργο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Δεν θα εφησυχάσουμε όμως στην εγκυρότητα του Ευρωπαϊκού κέντρου αλλά σε καθημερινή βάση θα καταγράφουμε τις αδυναμίες και τα σφάλματα των σημειακών προγνώσεων τα οποία και θα αποστέλλουμε στους αναλυτές των προγνωστικών μοντέλων, με απώτερο στόχο να επιτύχουμε στο μέλλον απόλυτη προσαρμογή των προγνωστικών δεδομένων στη γεωμορφολογία του τόπου μας.
Πρωτοτυπήσαμε στην κατασκευή θαλάσσιων τομέων (πολύγωνα) περιμετρικά όλης της Κρήτης και της Γαύδου μέσα στα οποία περιγράφεται η πρόγνωση του καιρού αλλά και του κυματισμού για 3 ημέρες με την επίβλεψη και πάλι του μετεωρολόγου - προγνώστη. Επιπλέον εντάξαμε και στους θαλάσσιους τομείς σημειακές προβλέψεις, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στο παράκτιο μέτωπο που είναι πολυπληθέστερα προσβάσιμο λόγω κολύμβησης του κοινού, ενώ παράλληλα εντάξαμε και σημειακές προβλέψεις σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλων εκείνων που ασχολούνται με την θάλασσα και την αλιεία ερασιτεχνικά και επαγγελματικά.
Μία επιπλέον σημαντική καινοτομία είναι η οπτικοποίηση των κυματικών προγνωστικών δεδομένων για τα τακτικά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στους προορισμούς ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΣΟΥΔΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΣΦΑΚΙΑ - ΓΑΥΔΟΣ. Η φιλοσοφία ανάπτυξης αυτής της εφαρμογής εκτιμούμε ότι θα τύχει ευρείας αποδοχής από το κοινό της Κρήτης που χρησιμοποιεί τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για την μετακίνηση του προς και εκτός Κρήτης.

Η Ιστοσελίδα του καιρού της Κρήτης καινοτομεί και σε άλλα πεδία, αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη αξία είναι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί ανάπτυξης της οι οποίοι θα υλοποιηθούν σταδιακά με την αποδοχή του έργου αυτού αλλά και με τις προτροπές και τη συμπαράσταση των Δημόσιων φορέων του τόπου μας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.