Πλουμή - Παραγιουδάκης

Κρήτη: Ιδρύεται Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων και Πολιτισμού


Την ίδρυση του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων και Πολιτισμού Δήμου Ιεράπετρας «Νηρηίδες» ανακοινώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας Ιωάννης Ροβιθάκης, σύμφωνα με το anatolh.com.

Ο κ. Ροβιθάκης είπε ότι η ίδρυση του σωματείου υπαγορεύτηκε από την ανάγκη εξασφάλισης μεγαλύτερης ευελιξίας στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του αρχαιολογικού πλούτου και της ιστορίας της περιοχής της Ιεράπετρας. Η κατάρτιση του καταστατικού, του ειδικού αυτού σωματείου δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση και χρειάστηκε να αναζητηθούν εγκριθέντα καταστατικά παρεμφερούς σκοπού σωματείων προκειμένου να συνταχθεί το καταστατικό. Ως υποδείγματα χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, το καταστατικό του «Φιλιστορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου» και του «Διαζώματος».

Οι σκοποί, όπως διατυπώνονται στο καταστατικό του Συλλόγου, είναι:

– Συμβολή στην προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, της ιστορίας καθώς και στη διάδοση των αξιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

– Συμβολή στις ανασκαφικές εργασίες, στη συλλογή και στην αναζήτηση των ξενιτεμένων αρχαιολογικών θησαυρών, προκειμένου να καταγραφούν, να αποτυπωθούν, να αποδοθούν σε ψηφιακή, εικονική ή τρισδιάστατη υλική μορφή.

– Η διατήρηση της επαφής με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την Ιστορία, μέσω διαλέξεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, ερευνών, επιμορφωτικών προγραμμάτων, συζητήσεων, εκθέσεων, επισκέψεων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα – ινστιτούτα της χώρας μας ή του εξωτερικού.

– Έκδοση βιβλίων, συγγραμμάτων, αναμνηστικών και εγχειριδίων με συνεργασία ειδικών επιστημόνων με σκοπό την προβολή, την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού και ειδικών ομάδων αναγνωστών, όπως μαθητών, επισκεπτών, τουριστών κλπ.

– Η σύναψη και διατήρηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με άλλους αρχαιολογικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας.

– Η επιβράβευση του έργου αρχαιολόγων, ιστορικών και εθελοντών.

– Η παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στα μέλη του.



Η δημοτική επιτροπή

Ο κ. Ροβιθάκης εξήγησε ότι η συγκρότηση της 11μελούς επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας με αντικείμενο την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής, ήταν μια πρόταση που είχε καταθέσει ο ίδιος υπόψιν του δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη και η οποία υλοποιήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής. Ο ρόλος της ήταν και παραμένει να λειτουργεί επικουρικά προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Δήμο σε ό,τι αφορά την αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής που είναι πλούσια και πολύ σημαντική.

Μετά από τη δίχρονη λειτουργία της επιτροπής και μετά την εμπειρία της εκδήλωσης του περασμένου Αυγούστου, με θέμα «Μαρμάρινα γλυπτά από την Ιεράπετρα και τη Γόρτυνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας» που διοργανώθηκε στην Ιεράπετρα με ομιλητές από το Πανεπιστήμιο Σαλέντο της Ιταλίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας, καταδείχθηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός νομικού προσώπου, που να έχει τη δυνατότητα να δέχεται και να διαχειρίζεται οικονομικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις και να συνάπτει συνεργασίες, προγραμματικές συμβάσεις κλπ., με στόχο την υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων που συνάδουν με τους σκοπούς του, τόνισε ο κ. Ροβιθάκης.



Συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων

Επεσήμανε ότι η Επιτροπή και ο ίδιος ως πρόεδρος της βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και την προϊσταμένη Χρύσα Σοφιανού. Ο υπό σύσταση Σύλλογος θα μπορεί ταχύτερα, ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά να συνδράμει το έργο των αρχαιολόγων της Εφορίας Αρχαιοτήτων, όπου και όποτε χρειαστεί, ειδικά σε περιπτώσεις σωστικών ανασκαφών, αναλαμβάνοντας δαπάνες για μικρής κλίμακας εργασίες που θα ήταν πολύ πιο δύσκολο, χρονοβόρο ή και ανέφικτο να αναλάβει ο Δήμος ή η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία θα έχει πάντα την επίβλεψη και ευθύνη για κάθε τέτοια επέμβαση κλπ.



Νέο κτίριο για τη συλλογή

Παράλληλα τόνισε ότι μέσα στις πρωτοβουλίες της επιτροπής είναι και η άσκηση πίεσης για την εξασφάλιση μοντέρνου κτιρίου με όλους τους όρους της ασφάλειας, της καλύτερης ανάδειξης των εκθεμάτων και την παροχή των αυτονόητων υπηρεσιών στους επισκέπτες, γιατί όπως ανέφερε, το υφιστάμενο κτίριο, όπου στεγάζεται σήμερα η Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας, δεν διαθέτει ούτε τουαλέτες! Στη δε αποθήκη της Αρχαιολογικής Συλλογής βρίσκονται στοιβαγμένα πλήθος ευρημάτων που δεν υπάρχει σήμερα δυνατότητα να εκτεθούν. Το κράτος θα πρέπει να φροντίσει για ένα κτίριο, που είναι αποδεδειγμένο ότι πολύ σύντομα θα αποσβεστεί.