Ουζερί του Τερζάκη

Κρήτη: 'Εκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων - Σε κλοιό αντικυκλώνα με κάθοδο ψυχρής αέριας μάζας το νησί


Το σκληρό του πρόσωπο δείχνει ο καιρός στην Κρήτη αυτό το Σαββατοκύριακο όποτε και αναμένονται σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, έντονες βροχοπτώσεις με εκδήλωση καταιγίδων και ισχυρούς βοριάδες αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Το χαμηλό βαρομετρικό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, στην κίνηση του να περάσει προς την Ανατολική Μεσόγειο θα σχηματίσει πρόσκαιρα μία ζώνη σύγκλισης πάνω από την Κρήτη και αυτό θα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων , με πιθανότητα και για εκδήλωση καταιγίδων, έως και το απόγευμα του Σαββάτου.

Από το Σάββατο το βράδυ θα επικρατήσει πλέον η αντικυκλωνική εισβολή, ενώ και η κάθοδος μιας ψυχρότερης αέριας μάζας και πάλι από τα βόρεια, θα συνεχίσει να προκαλεί βροχές και χιόνια στα ορεινά, ιδιαίτερα στα βόρεια της Κρήτης, μέχρι και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Στην αλλαγή αυτή του καιρού σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των Βορείων ανέμων, σταδιακά από το Σάββατο το πρωί με την ένταση τους να φθάνει τα 6 - 7, στα πελάγη έως και τα 8 Μποφόρ , με σταδιακή και πάλι εξασθένηση τους από την Δευτέρα το απόγευμα.

Αναμένεται βέβαια και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή την Κυριακή και τη Δευτέρα με τη διακύμανση της στα πεδινά και παράκτια βόρεια τμήματα του νησιού να είναι από τους 7 ⁰C η ελάχιστη και η μέγιστη έως και τους 11 ⁰C (προφανώς σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία στα ορεινά).

Έντονες βροχοπτώσεις με εκδήλωση καταιγίδων και ισχυροί βοριάδες

Με την κίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά, όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, οι βροχές ξεκίνησαν αρχικά από την Παρασκευή, από τη δυτική Κρήτη ενώ θα επεκταθούν σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας και ανατολικότερα. Ένταση των φαινομένων και πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων έως και το Σάββατο το απόγευμα. Τα φαινόμενα βροχής θα διατηρηθούν έως και τη Δευτέρα, κυρίως στα βόρεια του νησιού. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά, αρχικά το Σάββατο σε υψόμετρο άνω των 1.400 μέτρων, ενώ από το Σάββατο το βράδυ έως πιθανά και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας χιονόπτωση θα σημειωθεί και σε υψόμετρο έως και 1.000 μέτρα, χιονόνερο θα σημειωθεί σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι Β.Α έως και Ανατολικοί άνεμοι στρέφονται σταδιακά από τη δυτική Κρήτη σε Βόρειους και ενισχύονται , έτσι ώστε μετά το μεσημέρι του Σαββάτου σε ολόκληρη την Κρήτη να επικρατούν ενισχυμένοι Βοριάδες με ένταση 6 - 7 Μποφόρ.

Την Κυριακή θα ενισχυθούν λίγο περισσότερο στα πελάγη φθάνοντας έως και τα 8 Μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση τους αναμένεται από τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, περισσότερο αισθητή όμως θα γίνει η πτώση της, ιδιαίτερα στα βόρεια του νησιού, από την Κυριακή.