Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ ανακάλυψαν νέες χρήσεις των λέιζερ για την Ιατρική


Διεθνής ομάδα ερευνητών, με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των λέιζερ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Τα αποτελέσματα της ανακάλυψής τους δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Η ομάδα περιλαμβάνει ερευνητές από το Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - Ελλάς, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας MISIS της Μόσχας και το Πανεπιστήμιο Ναζαρμπάγιεφ του Καζακστάν. Έχουν ανακαλύψει "ταραχώδεις χίμαιρες", όπως τις ονομάζουν, σε μεγάλες συστοιχίες ημιαγωγών που επηρεάζουν τις ιδιότητες των λέιζερ.

Η κατάσταση της χίμαιρας είναι η μετάβαση από την απόλυτα συνεπή ταλάντωση στο πλήρες χάος της ασυνάρτητης ταλάντωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια μεγάλη ποικιλία από 200 μη συγχρονισμένους ημιαγωγούς λέιζερ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τον μηχανισμό του αυτής της ασυνήθιστης κατάσταση. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, μέρος της συστοιχίας λέιζερ σταδιακά συγχρονίζεται, ενώ στο άλλο μέρος αποδεικνύεται η "ασυνάρτητη συμπεριφορά" που είναι χαρακτηριστική της προβλεπόμενης ταραχώδους χίμαιρας.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να βρουν έναν τρόπο προκειμένου να ελέγχουν τις "ταραγμένες" χίμαιρες, ο οποίος θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των μεγάλων συστοιχιών λέιζερ. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικά όργανα.

klik candianews.gr