Ουζερί του Τερζάκη

Ο βασανισμός της Πεπίτας έστειλε Κρητικό στη φυλακή


Με ποινή φυλάκισης 18 μηνών και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή καταδικάστηκε πρώην ιδιοκτήτης σκύλου και συγκεκριμένα της Πεπιτας, από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος για παθητική κακοποίηση του συγκεκριμένου ζώου στην περιοχή των Δειλινών του Ηρακλείου.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μήνυση που κοινοποιεί η κ. Μαραβέλακη στη σελίδα της Ζωόφιλης Δράσης στο Facebook, είναι σοκαριστική η περιγραφή γύρω από την κακοποίηση και τον βασανισμό του ζώου.

Το σκυλί δίχως νερό, σιτιζόταν ανά 15νθήμερο με ωμή τροφή (νεκρό ζώο μάλλον λαγός ή κουνέλι) στα πλαίσια της εκπαίδευσης του ως κυνηγόσκυλο. Ήταν κλεισμένο σε χώρο περίφρακτο χωρίς πρόσβαση σε οποιοδήποτε ανοικτό χώρο, ώστε να τονωθεί ακόμα περισσότερο η επιθετικότητα του ζώου.

Το ζώο αυτό δεν λάμβανε καμία κτηνιατρική φροντίδα ή έστω την ελάχιστη φροντίδα της αποπαρασίτωσης με χάπια και αμπούλες, ή την ελάχιστη καθαριότητα. Ήταν πολύ βρώμικο, φέροντας σε μέρη του σώματός του μικρά σημάδια από επούλωση πληγών.

Να σημειωθεί ότι μετά την μήνυση η Εισαγγελία Ηρακλείου αντέδρασε άμεσα και αφαίρεσε από τον ιδιοκτήτη του την Πεπίτα η οποία και έμεινε για λίγο διάστημα στο Κυνοκομείο και στη συνέχεια δόθηκε για υιοθεσία.
Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο της μήνυσης

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου καταγγέλθηκε στο σωματείο με την επωνυμία «ΖΩΟΦΙΛΗ ΔΡΑΣΗ» από κατοίκους της οδού Ολυμπιονικών, στην περιοχή Δειλινά της πόλεως του Ηρακλείου, η συνεχής κακοποίηση και βασανισμός ενός σκυλιού από τον ιδιοκτήτη του, σε ερειπωμένη και ακατοίκητη οικία επί της οδού Ολυμπιονικών, αριθμός 16. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε η κακομεταχείριση και ο βασανισμός του ζώου, με τον κάτωθι τρόπο :Το ζώο σιτιζόταν από τον ιδιοκτήτη του μία φορά στις 15 ημέρες ή και μία φορά το μήνα, με ωμή τροφή, στα πλαίσια της εκπαίδευσής του ως κυνηγόσκυλο. Η τελευταία φορά που δόθηκε σε αυτό φαγητό από τον ιδιοκτήτη του ήταν πριν 15 περίπου ημέρες, και ήταν νεκρό ζώο, μάλλον λαγός ή κουνέλι. Ήταν συχνά δεμένο με δύο αλυσίδες για να μην μπορεί να κουνήσει και φορούσε πολύ σφικτό κολάρο στο λαιμό ώστε να αναπτύξει, συμφώνως με τον ιδιοκτήτη του, επιθετική συμπεριφορά όπως τα κυνηγόσκυλα.

Ήταν κλεισμένο σε χώρο περίφρακτο χωρίς πρόσβαση σε οποιοδήποτε ανοικτό χώρο, ώστε να τονωθεί ακόμα περισσότερο η επιθετικότητα του ζώου. Το σκυλί κλαίει συνεχώς, καθόσον κανένας δεν το φροντίζει, και παραμένει μόνο και κλειδωμένο σε μικρό και βρώμικο χώρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς περίθαλψη, φροντίδα, νερό και φαγητό. Επιβιώνει χάριν στις κρυφές ενέργειες πολλών γειτόνων που του «πετάνε φαγητό» πάνω από την υψηλή περίφραξη του σπιτιού.

Όπως πράττει το σωματείο, κατά πάγια τακτική του, κληθήκαμε να μεταβούμε, με την συνοδεία μίας κυρίας εκ των καταγγέλλοντων, στην συγκεκριμένη περιοχή και οικία για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει γεγονός κακοποίησης ζώου συντροφιάς. Από την επιτόπια έρευνα της ερειπωμένης οικίας, την συνομιλία μας με τους γείτονες στην οδό Ολυμπιονικών αλλά και την προσπάθεια να πλησιάσουμε το ζώο , διαπιστώσαμε τα κάτωθι:

1)Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο σκυλί, ράτσας «γκέκας», που χρησιμοποιούνται συχνότατα στο κυνήγι.

2)Βρίσκεται περιορισμένο σε μία ερειπωμένη και ακατοίκητη παλαιά οικία επί της οδού Ολυμπιονικών, αριθμός 16, στην περιοχή Δειλινά της πόλεως του Ηρακλείου, και έχει γίνει προσπάθεια αποκοπής οποιασδήποτε επαφής του ζώου με άλλα ζώα ή ανθρώπους και απομόνωσής του, καθώς ο ιδιοκτήτης του και ιδιοκτήτης της οικίας (που όπως μας ενημέρωσαν οι γείτονες ονομάζεται Αντώνιος Καλογεράκης) έχει τοποθετήσει για τον ανωτέρω σκοπό ψάθες, πλαστικά, σκληρά σιδερένια πλέγματα και λουκέτα στα παλιά καγκελάκια της μικρής αυλής, που δυσκολεύουν την επαφή (ακόμα και οπτική) του ζώου ακόμα και με αυτούς που θέλουν να το βοηθήσουν ταΐζοντάς το.

3)Η συγκεκριμένη πρακτική έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα ζώο εξαιρετικά φοβισμένο και ουδάλως επιθετικό, καθώς το σκυλί κρύβεται συνεχώς γιατί φοβάται τους πάντες. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε να έρθουμε σε επαφή οπτική με το ζώο πίσω από τα σίδερα της εισόδου στην αυλή, έτσι ώστε να καταλάβουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, κατέστη αδύνατο καθώς το ζώο ήταν φοβικό και κρυβόταν σε μία γωνία κάτω από τα παλιοσίδερα μίας παλιάς σκάλας .

4)Αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε το ζώο από ψηλά. Διαπιστώσαμε αρχικά ότι ζούσε σε ένα πολύ μικρό ανοικτό χώρο, εξαιρετικά βρώμικο, έχοντας πρόσβαση και στον σκεπασμένο χώρο μίας μικρής τουαλέτας.

5)Το ζώο κρύβεται πάντα πίσω και κάτω από την σιδερένια σκάλα, πίσω από την οποία φαίνεται να εκτιμά ότι βρίσκει προστασία και εντός της αυλής, καθώς του δίνει διέξοδο προς δύο μεριές και λειτουργεί ως εμπόδιο αν κάποιος θέλει να το πλησιάσει ή να το πιάσει. Παρά τα καλέσματά μας προς αυτό για πάνω από ένα τέταρτο το ζώο εξακολουθούσε να κρύβεται, και μόνο μετά από την προσφορά τροφής εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικά για να φάει. Προφανώς πεινούσε αρκετά.

6)Το ζώο είναι εξαιρετικά αδύνατο, προφανώς επιβιώνει από την τροφή που οι γείτονες του πετάνε πάνω από τα κάγκελα, τις ψάθες και τις αλυσίδες της φυλακής του. Σημειώνουμε ότι δεν είχε νερό, καθώς κανένας δεν μπορεί να του δώσει. Η μπλε πλαστική λεκανίτσα στην αυλή προφανώς μάζευε το νερό της βροχής το χειμώνα, ήταν όμως άδεια κατά την ώρα της επίσκεψής μας, ενώ δεν υπάρχει και κανένα άλλο δοχείο νερού ή πρόσβαση σε πηγή νερού στο χώρο που το ζώο κινείται και διαβιεί.

)Για να διαπιστώσουμε το τι συμβαίνει κατά τις μέρες που εμείς δεν είχαμε γνώση του γεγονότος, μιλώντας με τους γείτονες, μας ανέφεραν τα εξής τα οποία και μεταφέρουμε: το σκυλί βρίσκεται κλεισμένο στο έρημο σπίτι εδώ και ένα χρόνο περίπου, χωρίς ποτέ να φεύγει από το χώρο της αυλής του. Ο ιδιοκτήτης του επισκέπτεται την οικία μία φορά το μήνα και κάποιες φορές λίγο συχνότερα για να δίνει τροφή στο σκυλί. Η τελευταία φορά που επισκέφτηκε την οικία ήταν πριν δεκαπέντε περίπου ημέρες, οπότε και άφησε στο σκυλί ένα νεκρό ζώο, λαγό ή κουνέλι, γεγονός που διαπιστώσαμε ότι είναι αλήθεια, καθώς η προβιά του λαγού ή κουνελιού, που είχε φάει το σκυλί, σάπιζε πίσω από την κεντρική είσοδο στην αυλή.

Πιθανώς όλο το διάστημα που η προβιά σάπιζε ο ιδιοκτήτης δεν είχε έρθει στην οικία, διαφορετικά θα είχε μαζέψει τα υπολείμματα του νεκρού ζώου που σάπιζαν και αποσυνθέτονταν στην είσοδο της οικίας του, θα είχε ταΐσει το πεινασμένο σκυλί, θα του είχε βάλει νερό και θα είχε καθαρίσει τις ακαθαρσίες ημερών που βρίσκονταν παντού στην μικρή αυλή. Οι γείτονες ανέφεραν επίσης ότι όλοι προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για το ζώο, και το ταΐζουν για να μην πεθάνει. Το σκυλί κλαίει συνεχώς και ασταμάτητα τα βράδια, ειδικά όταν είναι δεμένο, και όλοι στενοχωριούνται που δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Μας είπαν επίσης ότι το ζώο ήταν κατά καιρούς δεμένο με δύο αλυσίδες και παρέμενε ακίνητο, και φορούσε το λουρί πολύ σφικτά δεμένο στο λαιμό, γεγονός που τους ανάγκασε να κάνουν συστάσεις τόσο στον ιδιοκτήτη του ζώου, όσο και στην κόρη του, αλλά η απάντηση ήταν ότι αυτός είναι ο τρόπος εκπαίδευσης των κυνηγόσκυλων!!!

8)Αναφέρουμε ότι μετά από πολύ ώρα προσπάθειας δημιουργίας τρόπου επαφής με το σκυλί από μακριά και διαπιστώνοντας ότι δεν επρόκειτο για ένα επιθετικό σκυλί, αλλά για ένα τρομαγμένο ζώο που δεν θα γίνει ποτέ κυνηγόσκυλο, αποφασίσαμε να το πλησιάσουμε. Η προσέγγιση του μετά από ακροβασίες από μέλος του σωματείου μας το έκανε να τρέμει από φόβο σύγκορμο στην γωνία όπου φώλιαζε (προφανώς φοβάται κάθε ανθρώπινη παρουσία έστω και φιλική), αλλά τα γλυκά λόγια, το γεγονός ότι το είχαμε ταΐσει και τα χάδια το έφεραν κοντά μας, δείχνοντας ένα ζώο που έχει ανάγκη από την αγάπη ενός πραγματικού φιλόζωου και ότι πρόκειται για σκυλί με χαρακτήρα ζώου συντροφιάς μετά από την λήψη κατάλληλης εκπαίδευσης. Σημειώνουμε επίσης ότι από την κοντινή επαφή προέκυψε ότι το ζώο αυτό δεν λαμβάνει καμία κτηνιατρική φροντίδα ή έστω την ελάχιστη φροντίδα της αποπαρασίτωσης με χάπια και αμπούλες, ή την ελάχιστη καθαριότητα. Είναι πολύ βρώμικο, και φέρει σε μέρη του σώματός του μικρά σημάδια από επούλωση πρόσφατων πληγών, που δεν μπορούμε όμως εμείς να αποφανθούμε πως αυτές προέκυψαν. Υποθέτουμε ότι αυτό θα προκύψει μετά από τον κατάλληλο κτηνιατρικό έλεγχο.

9)Τέλος Σας αναφέρουμε ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει ως προς την σίτιση ή τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου κατά την Κυριακή, 29-12-2013, οπότε και πραγματοποιήσαμε νέα επίσκεψη.

10)Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι πρόκειται για ένα ζώο συντροφιάς που ο ιδιοκτήτης του το έχει καταδικάσει στην δίψα και ασιτία, έχει αφήσει χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη και στο οποίο εφαρμόζει κάποιες μεθόδους εκπαίδευσης που μάλλον «κατοχικά μαρτύρια βασανισμού» θυμίζουν. Προς τούτο παρακαλούμε για την εξέταση της περιπτώσεως και το σχηματισμό σχετικής δικογραφίας προς ποινική δίωξη και τιμωρία του ασυνείδητου ιδιοκτήτη, καθόσον οι πράξεις του δεν προσβάλλουν απλά τα φιλόζωα αισθήματα, αλλά την ίδια την ανθρώπινη φύση.