Πλουμή - Παραγιουδάκης

Στο ρυθμό της Αποκριάς όλη η Κρήτη


Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται για τα καλά η Κρήτη. Στους δήμους και τις μεγάλες πόλεις του νησιού επικρατεί ένας πυρετός προετοιμασιών για το καρναβαλικό ξεφάντωμα, που με τόση λαχτάρα περιμένουν μικροί και μεγάλοι. Μια διαφυγή από τη δύσκολη καθημερινότητα... Ένα γλυκό "ταξίδι" στη φαντασία και την αποκριάτικη ανεμελιά...

Αναλυτικότερα, στο Ηράκλειο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σήμερα με συναυλία με δύο φωνές και ένα πιάνο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, στις 8:30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα ερμηνευτούν τραγούδια που άφησαν ιστορία από Έλληνες και ξένους συνθέτες (Λεούσης, Ανδρέου, Μικρούτσικος, Σπανός, Πλέσσας, Χατζηνάσιος, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης κ.ά.) από τους Μάνο και Γιώργο Νικολουδάκη.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου θα κορυφωθούν αυτό το σαββατοκύριακο, με την καρναβαλική παρέλαση το Σάββατο και το 15ο Κυνήγι Κρυμμένου θησαυρού την Κυριακή. Για δηλώσεις συμμετοχής στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Ηρακλείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο www.heraklion.gr και στο http://www.kastrino-karnavali.gr/.

Μουσική και... μυστήριο περιμένει όσους συμμετάσχουν στο μεγάλο Κυνήγι του Θησαυρού, το οποίο διοργανώνουν οι περσινοί νικητές "Eurogeka". Με κεντρικό άξονα τη Λότζια, το κυνήγι θα εξελιχθεί στο κέντρο και τα περίχωρα της πόλης μέχρι αργά το απόγευμα. Με τη συμμετοχή 2.000 περίπου ατόμων όλων των ηλικιών, το μεγάλο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού είναι πλέον θεσμός για την πόλη του Ηρακλείου και χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία αποκριάτικη εκδήλωση.




Στο Δήμο Μινώα

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται εδώ και μέρες ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, με όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχουν προετοιμαστεί από το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΔΟΠΑΠ), τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των τριών δημοτικών ενοτήτων, αλλά και από φορείς της περιοχής. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου σε Αρκαλοχώρι, Καστέλι και Θραψανό, αλλά και για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στο Αρκαλοχώρι.

Τηρώντας παράλληλα και την παράδοση των τελευταίων έξι ετών, έτσι και φέτος όλα είναι έτοιμα για τα "Τσικνίσματα" στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Οι ψησταριές θα στηθούν στους δρόμους, ενώ κέφι, διάθεση και κρασί θα περιμένουν δημότες και επισκέπτες αύριο Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στο Αρκαλοχώρι. Μικροί και μεγάλοι θα ξεφαντώσουν με μουσική, χορό και θεατρικά δρώμενα, ενώ η Τσικνοπέμπτη θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο δήμο Μινώα Πεδιάδας. Όλοι όσοι βρεθούν αύριο Τσικνοπέμπτη στο Αρκαλοχώρι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα.

«Εφοδιαστείτε με αποκριάτικη διάθεση, χαμόγελο και πολλή τρέλα. Φορέστε τα αποκριάτικά σας και ελάτε να τσικνίσουμε παρέα», αναφέρει στο κάλεσμά του ο Δήμος Μινώα.




Καρναβάλι στον Κρουσώνα

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα διοργανώνει αυτήν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 2:30 το μεσημέρι, το κρουσανιώτικο καρναβάλι. Με αφορμή τη διοργάνωση αυτή, μας καλεί όλους να ξεφαντώσουμε, να γλεντήσουμε και να φωνάξουμε όλοι μαζί το θέμα του φετινού καρναβαλιού "Μένουμε πάντα παιδιά".

Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες. Κατασκευάζονται άρματα, ράβονται στολές και όλο το χωριό στολίζεται αποκριάτικα. Οι μύθοι του Αισώπου θα ζωντανέψουν στον Κρουσώνα και θα μας θυμίσουν σπουδαία ηθικά διδάγματα. Τέλος, ένας πλούσιος μπουφές θα περιμένει όλο τον κόσμο για να κεραστεί. Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλεβιζίου.




Αποκριάτικος χορός

Ένα μεγάλο αποκριάτικο χορό διοργανώνουν αυτό το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΤΑΗ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, και ώρα 9:30 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι ανοικτή προς όλους τους Ηρακλειώτες που θέλουν να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν κι από κοντά τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.




Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Με εκδηλώσεις για τα παιδιά συνεχίζεται σήμερα το αποκριάτικο πρόγραμμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Συγκεκριμένα, στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παιδικό πάρτι περιηγητών στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης, ενώ στις 6:30 το απόγευμα θα λάβει χώρα αποκριάτικο πρόγραμμα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (ΚΕΔΗΡ), με εικαστικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με θέμα "Ήρωες των Αποκριών!

Εσύ ποιος ήρωας θέλεις να είσαι;", στο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32, παλιά πόλη).

Η κορύφωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με τη Μεγάλη Παρέλαση, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την "ΚΡΗΤΗ TV", ενώ και οι αναγνώστες του neakriti.gr θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μέσω live streaming. Χορηγός της μετάδοσης είναι η Amstel.

Η μεγάλη παρέλαση του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού θα μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση από την ΚΡΗΤΗ-TV την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Στα Χανιά

Στους ρυθμούς της Αποκριάς κινούνται πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Σούδας το ετήσιο καρναβάλι που οργανώνουν από κοινού ο Δήμος Χανίων, η Πολιτιστική Επιχείρηση και φορείς της περιοχής.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι της Παλαιόχωρας, με ώρα έναρξης στις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, με ώρα έναρξης 3 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το 63ο Καρναβάλι των Καλυβών και στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας το 11ο Κισσαμίτικο Καρναβάλι. Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αποκριάς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων περιλαμβάνει πάρτι μεταμφιεσμένων, κουκλοθέατρα, αποκριάτικα δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις και Κυνήγι Θησαυρού.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή για τα Κούλουμα του Δήμου Χανίων στο άλσος των Αγίων Αποστόλων, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην παραλία Γραμμένου στην Παλαιόχωρα και στην παραλία του γηπέδου Κισσάμου.