Πλουμή - Παραγιουδάκης

Στο ΠΑΓΝΗ η πρώτη δημόσια τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων που σώζει ζωές


Από τις αρχές του Ιανουαρίού του 2017 λειτουργεί η Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μια δημόσια τράπεζα αρκετά σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία και ωφέλιμη για την αντιμετώπιση σοβαρών ιατρικών παθήσεων.
Η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) λειτουργεί στον χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την ευθύνη της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ. Διευθύντρια της Τράπεζας είναι η Καθηγήτρια Αιματολογίας κ. Ελένη Παπαδάκη, υπεύθυνη ενημέρωσης είναι η Δρ. Ειρήνη Μαυρουδή και στο προσωπικό τη ΔηΤΟΒ Κρήτης ανήκει το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής και του Εργαστηρίου της.

Η ΔηΤΟΒ Κρήτης λειτουργεί από τον Απρίλιο 2016, η επίσημη έναρξη εργασιών έγινε από τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό τον Ιανουάριο 2017, ωστόσο οι εργασίες λειτουργίας της άρχισαν το 2011 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση/7ο Κοινοτικό Πλαίσιο και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων.


Σκοπός της ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι η δωρεάν φύλαξη ομφαλοπλακουντιακού αίματος για αλλογενή χρήση, δηλαδή για όποιον συμβατό ασθενή έχει ανάγκη μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων. Πρόκειται συνήθως για ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες (κυρίως λευχαιμίες) και ανοσολογικές ή μυελικές ανεπάρκειες.


Τι είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα


Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι το αίμα που παραμένει μετά τη γέννηση στον ομφάλιο λώρο και περιέχει μεγάλο αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (βλαστοκυττάρων όπως συνηθιζεται να λέγονται αν και ο όρος δεν είναι σωστός αφού βλαστοκύτταρα είναι μόνο τα κύτταρα στις πρώτες μέρες της εμβρυϊκής ζωής). Η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος γίνεται από τους γυναικολόγους την ώρα του τοκετού, η διαδικασία είναι απλή και δεν έχει κανένα κίνδυνο για τη μητέρα ή το νεογνό αφού γίνεται και μετά την απομάκρυνση του νεογέννητου. Η επεξεργασία και η φύλαξη των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που έχουν τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά γίνεται στις Τράπεζες, εν προκειμένω στη ΔηΤΟΒ Κρήτης.

Η σημασία της ΔηΤΟΒ Κρήτης

Η δημιουργία της ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι μία πραγματική προσφορά της Αιματολογικής Κλινικής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η δημιουργία της δεν επιβάρυνε καθόλου οικονομικά το Σύστημα Υγείας αφού δημιουργήθηκε με ερευνητικά κονδύλια, λειτουργεί δε με το ήδη υπάρχον προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής και του Εργαστηρίου της, με υπέρβαση του συμβατικού χρόνου εργασίας του.

Όμως ο σκοπός είναι σημαντικός γιατί αυξάνει τη πιθανότητα ανεύρεσης συμβατών μοσχευμάτων αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς που έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, όταν ένας ασθενής χρειάζεται αλλογενή μεταμόσχευση για κάποιο από τα νοσήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, πρώτα διερευνάται η οικογένεια για ύπαρξη συμβατού αδελφού/αδελφής. Η πιθανότητα να βρεθεί είναι 25%. Για τους υπόλοιπους ασθενείς γίνεται αναζήτηση στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών Μυελού και στις Δημόσιες Τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Όσο πιο πολλές μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος έχουμε τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει ένας ασθενής να βρει συμβατό μόσχευμα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η λειτουργία των Δημόσιων Τραπεζών ομφαλικού αίματος δεν στηρίζεται στον εθελοντισμό αλλά κυρίως στο ότι δεν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις για ιδιωτική/οικογενειακή φύλαξη. Ιδιωτική/οικογενειακή φύλαξη έχει νόημα μόνο στην κατευθυνόμενη φύλαξη, στην περίπτωση δηλαδή που υπάρχει ήδη στην οικογένεια ένα παιδί που χρειάζεται μεταμόσχευση. Η κατευθυνόμενη φύλαξη γίνεται δωρεάν στη ΔηΤΟΒ Κρήτης και σε κάθε Δημόσια Τράπεζα.


Σημαντική η σωστή ενημέρωση

Στη ΔηΤΟΒ Κρήτης δίνουν μεγάλη σημασία στην ενημέρωση των υποψήφιων γονέων ώστε συνειδητά και με επίγνωση να προχωρούν στη δωρεά του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει τηλεφωνικά (καθημερινά 12.00 – 14.00), με video από την ιστοσελίδα και με σεμινάριο που πραγματοποιείται από την Διευθύντρια της Τράπεζας ή/και άλλα μέλη της ΔηΤΟΒ. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται χωρίς ραντεβού, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην πτέρυγα 9Β-01 στο Ισόγειο, κάθε Τετάρτη στις 4:00 το απόγευμα.

Ο εξοπλισμός συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος παραδίδεται στο τέλος του Σεμιναρίου, στη Μητέρα Δότρια μετά την 24η εβδομάδα κύησης. Παράδοση/αποστολή του εξοπλισμού μπορεί να γίνει και μετά από τηλεφωνική ή διαδικτυακή (video) ενημέρωση της Μητέρας Δότριας, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας.




Τηλ. επικοινωνίας: 2810-394726, 6930-847253 - Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00 - 14:00 - E-mail: info@cordbloodbankcrete.gr - Ιστοσελίδα: http://www.cordbloodbankcrete.gr/

-Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ και μας τις προμήθευσε η Διευθύντρια της Τράπεζας, Καθηγήτρια Αιματολογίας κ. Ελένη Παπαδάκη.


Επιμέλεια Μάρα Μπέκα  - klik ekriti.gr