Πλουμή - Παραγιουδάκης

Δίκασαν "εικονικά" 18χρονο πατροκτόνο στο Ηράκλειο


Μια δίκη πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες διεξήχθη χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Ο λόγος για μια... προσομοίωση δίκης με ασκούμενους δικηγόρους σε ρόλους δικαστών και εισαγγελέων και με μαθητές να παριστάνουν τους ενόρκους!

Η πρωτοποριακή για τα τοπικά δεδομένα ιδέα για τη διεξαγωγή μιας "εικονικής" δίκης, προς επιμόρφωση τόσο των ασκούμενων δικηγόρων της πόλης, όσο και των μαθητών, ανήκε στην προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, πρόεδρο Πρωτοδικών Ηρακλείου, κ. Ευγενία Τσιώρα.

Μάλιστα, όλα τα δεδομένα της υπόθεσης που εκδικάστηκε χθες στο ισόγειο των Δικαστηρίων, στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, βασίστηκαν σε πραγματική ιστορία.

Πρόκειται για μια υπόθεση πατροκτονίας που είχε λάβει χώρα πριν από περίπου δέκα χρόνια σε μεγάλο δήμο του Πειραιά. Το 2007, ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος μόλις είχε συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, σκότωσε τον πατέρα του.

Πρόκειται για μια πολύ πονεμένη ιστορία: Η οικογένεια του νεαρού φέρεται να υπέφερε τα πάνδεινα λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα, ο πατέρας του νεαρού φέρεται να είχε ξυλοκοπήσει άγρια τόσο το μετέπειτα δολοφόνο του, όσο και το μικρότερο γιο του, αλλά και τη γυναίκα του. Εκτός από ξυλοδαρμούς, ο πατέρας φέρεται να είχε προβεί και σε... μαχαιρώματα.

Εξάλλου, το θύμα φέρεται να είχε διώξει τα παιδιά και τη σύζυγο από την οικογενειακή εστία, ενώ περίπου δέκα ημέρες πριν το φονικό η γυναίκα του είχε φύγει από τη ζωή.

Ο νεαρός σκότωσε τον πατέρα του με συνολικά 22 μαχαιριές, χρησιμοποιώντας μάλιστα τέσσερα μαχαίρια, και συνελήφθη. Λίγο καιρό μετά παραπέμφθηκε για να δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά για την ανθρωποκτονία του πατέρα του.

Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την πράξη της ανθρωποκτονίας εν βρασμώ ψυχής. Εξάλλου, η Έδρα τού χορήγησε δύο ελαφρυντικά: αυτό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς και το ότι σε προγενέστερο χρόνο είχε δεχτεί άδικη επίθεση από το θύμα. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιώς καταδίκασε τελικά τον κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με αναστολή.

Πάμε όμως τώρα και στην εικονική εκδοχή της δίκης. Χθες, στην έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου, αντί για κανονικούς δικαστές, εισαγγελέα και ενόρκους, είχαμε ασκούμενους δικηγόρους, αλλά και μαθητές λυκείου.

Ειδικότερα, πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν η ασκούμενη δικηγόρος, Μύρα Κεσίδου, ενώ οι άλλοι δύο "δικαστές" που βρέθηκαν στην Έδρα ήταν οι επίσης ασκούμενοι δικηγόροι Αργυρώ Βαρβεράκη και Μανόλης Σταυρουλάκης.

Το ρόλο της εισαγγελέως της Έδρας ανέλαβε η ασκούμενη δικηγόρος Μαρισύνη Διγενάκη, ενώ γραμματέας του Δικαστηρίου ήταν ο πρωτοδίκης κ. Μεγαπάνος. Οι τέσσερις ένορκοι δικαστές ήταν μαθητές λυκείου, ενώ "κατηγορούμενος" ήταν ο - επίσης - ασκούμενος δικηγόρος Μανόλης Παπαδάκης.

Το "εικονικό" δικαστήριο ήταν, πάντως, λίγο πιο αυστηρό απ' ό,τι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιώς: Έπειτα από δύο ώρες διαδικασίας, η Έδρα έκρινε ένοχο το νεαρό, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 3μισι ετών, με αναστολή.




Εποικοδομητική εμπειρία: Παρουσία σύσσωμου του Δικηγορικού Συλλόγου

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" η ασκούμενη δικηγόρος Μύρα Κεσίδου, η οποία διετέλεσε χρέη "προέδρου" του δικαστηρίου, έκανε λόγο για μια πάρα πολύ θετική και εποικοδομητική εμπειρία.

«Καταρχάς ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς τους ασκούμενους να κάνουμε επανάληψη στην ποινική δικονομία», ανέφερε αρχικά η κ. Κεσίδου, συμπληρώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερη εμπειρία για τους ασκούμενους να μπουν - έστω και για λίγη ώρα - στη θέση των δικαστών και του εισαγγελέα.

Η κ. Κεσίδου αναφέρθηκε, πάντως, και στο ενδιαφέρον που έδειξαν για την όλη διαδικασία οι μαθητές που "έπαιξαν" το δικό τους σημαντικό ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Τη δίκη παρακολούθησαν τόσο η ίδια η πρόεδρος Πρωτοδικών, κ. Ευγενία Τσιώρα, όσο και ο πρόεδρος του ΔΣΗ, κ. Άρης Ροζάκης, αλλά και το μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΗ κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει για τον πρωτοδίκη κ. Μεγαπάνο, ο οποίος διετέλεσε χρέη "γραμματέα" της δίκης.

Τέλος, στην "εικονική δίκη" έδωσε το "παρών" σύσσωμο το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και άλλοι δικηγόροι.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος - klik neakriti.gr