Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το Δίκτυο Νέων Ελλάδας – Youthnet Hellas εκπαιδεύει πολιτικούς σε θέματα Νεολαίας μέσω του Erasmus+

Το πρόγραμμα “Training for Developing Youth Policy Capacities” (TrainYouth), χρηματοδοτείται από το Erasmus+ ΚΑ1 Youth Workers Mobility και έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων που θα εστιάσει στη Νεολαία και το οποίο θα προωθήσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νεολαία, δράσεις για τη Νεολαία και τη λήψη των αντίστοιχων πολιτικών αποφάσεων.

Αιρετοί και εργαζόμενοι με τη Νεολαία από τους συμμετέχοντες φορείς θα εκπαιδευτούν πάνω στη Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Νεολαία, στα επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στην κινητικότητα Νέων μέσω προγραμμάτων, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στο διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και γενικότερα σε θέματα που αφορούν τους Νέους της Ευρώπης. Επιπροσθέτως θα εκπαιδευτούν ώστε να αποκτήσουν οριζόντιες δεξιότητες ώστε να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στο έργο τους.

Οι σκοποί του TrainYOuth είναι:

• Η δημιουργία ενός δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων που να εστιάζουν στη Νεολαία.

• Η προώθηση της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τη Νεολαία.

• Η εκπαίδευση αιρετών και εργαζομένων με τη Νεολαία, σε θέματα νεολαίας, χρηματοδοτήσεις, δράσεις κτλ.

• Η προώθηση μιας κουλτούρας συμμετοχικότητας ανάμεσα στους Νέους που ζούνε στα διοικητικά όρια των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξοπλίσει τους αιρετούς και τους εργαζόμενους με τη Νεολαίας με ικανότητες ώστε να ωθήσουν τους Νέους να συμμετέχουν στην κοινωνία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης ο οποίος είναι μια μεγάλη απειλή για τις Θεμελιώδεις Αρχές της Ε.Ε

Το βασικό σημείο που τονίζεται σε αυτό το πρόγραμμα είναι η έλλειψη γνώσης και δεξιοτήτων από μεριάς Τοπικών Αρχών σε θέματα Νεολαίας. Είναι συχνό φαινόμενο ένας αιρετός η ένας εργαζόμενος με τη Νεολαία να του ανατίθεται ο τομέας της Νεολαίας χωρίς πρότερη εκπαίδευση και ενημέρωση. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση σε όλες τις πτυχές της πολιτικής Νεολαίας, σε χρηματοδοτήσεις, σε συμμετοχικότητα Νέων κτλ., ώστε οι εκπαιδευόμενοι να βελτιώσουν τις ικανότητες τους όταν εργάζονται με τη Νεολαία και εξασκούν πολιτική.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και θα εκπαιδευτούν η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου (που αντιπροσωπεύει το 40% του πληθυσμού της Κύπρου) και ο Δήμος Νεάπολης Συκεών από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Η εκπαίδευση θα γίνει μεταξύ 26 Μαρτίου και 1 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 20 αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών των συμμετεχόντων φορέων. Σχετικές ανακοινώσεις για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Youthnet Hellas (www.youthnet.gr) καθώς και στις αντίστοιχες σελίδες στο Facebook και στο Twitter. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Δρ. Μαρία Συμεωνίδου στο maria@youthnet.gr.







Ο Μη Κυβερνητικός – Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Youthnet Hellas έχει σαν σκοπό την ενασχόληση των νέων με την κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Youthnet Hellas βραβεύτηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2013 στις Βρυξέλλες για τον τομέα του εθελοντισμού και το Βραβείο Αριστείας της Ουνέσκο 2013 για την πρόταση You.Re.Ca. στα πλαίσια του 8ου Φόρουμ Νεολαίας στο Παρίσι. Το 2015 βραβεύθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Δημοκρατικού Πολίτη στην κατηγορία Μ.Κ.Ο. της χρονιάς.