Πλουμή - Παραγιουδάκης

Τα Κρητικά προϊόντα εντυπωσίασαν στην Γερμανία (φωτογραφίες)


Τα Κρητικά προϊόντα και η Κρητική Διατροφή-Κουζίνα προβλήθηκαν με επιτυχία στη Γερμανία και συγκεκριμένα σε γαστρονομικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη πόλη του Binz. Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη αρμόδια για θέματα πρωτογενή τομέα, επισκέφθηκε την Γερμανική πόλη μετά από πρόσκληση του δημάρχου κ. Karsten Schneider.

Η πόλη του Binz είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο θέρετρο και βρίσκεται στο γερμανικό νησί του Rügen που ανήκει διοικητικά στο κρατίδιο του Mecklenburg. Είναι το βορειότερο νησί της Γερμανίας και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακολουθώντας καλές πρακτικές διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, κύρια στρατηγική που υλοποιεί και η Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα οι κάτοικοι του Rügen δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για την Κρήτη, τον τουρισμό και τα προιόντα της. 



Στις γαστρονομικές εκδηλώσεις στον Δήμο του Binz από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης (μετά από πρόσκληση του Δημάρχου του Binz) στα πλαίσια υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας-Αδελφοποίησης με τον δήμο του Binz, επίσης ο Γιώργος Μανουσάκης υπεύθυνος εξαγωγικού τμήματος του Επιμελητήριου Ηρακλείου ενώ από την Γερμανική πλευρά συμμετείχαν βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων-φορέων, επιχειρηματίες, καθώς επίσης εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης που κάλυψαν τις εκδηλώσεις προβάλλοντας τα Κρητικά προϊόντα και την Κρητική Κουζίνα-Διατροφή στους Γερμανούς καταναλωτές.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Βρέντζου παρουσίασε τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, πολιτισμός) και στην συνέχεια διακεκριμένοι σεφ, της Kappa Studies που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, παρασκεύασαν και προσέφεραν στους προσκεκλημένους, παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα όπως απάκι, λουκάνικο, τυροκομικά, μέλι, παξιμάδι, ελιές, κηπευτικά.

Στην διάρκεια της παραμονής της Κρητικής αποστολής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με θεσμικούς αξιωματούχους του νησιού.






Ειδικότερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του Κρατιδίου του Mecklenburg ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του, για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Mecklenburg κάνοντας ειδική αναφορά σε πολυπληθές ακροατήριο για το νησί μας, προσκαλώντας τους Γερμανούς να το επισκεφθούν.



Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κα. Βρέντζου είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Δικτύου Οικοτεχνών του Ρούγκεν, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας Πανευρωπαικού Δικτύου Οικοτεχνών.



Εξάλλου στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «GREEN WEEK» η Περιφέρεια Κρήτης φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Rügen, όπου πραγματοποιήθηκε γαστρονομική εκδήλωση στην διάρκεια της οποίας η ομάδα των Κρητικών σεφ, με επικεφαλής της σχολής Θόδωρα Καλαθάκη ενθουσίασαν τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης, προσφέροντας παραδοσιακά φαγητά, τοπικά προϊόντα.



Τέλος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να επισκεφθούν το νησί μας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του κρατιδίου του Mecklenburg, ο Δήμαρχος του Binz, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και του Γερμανικού Κρατιδίου.