Πλουμή - Παραγιουδάκης

Για να μαθαίνουν οι… νέοι: Όσα αγαπήσαμε από τα ‘80s (video & φωτογραφίες)


Τεμπεσίρι, ουφάδικα, VHS, τρανζίστορ, Atari, Panx Romana, Subbuteo, Eoliki, Thundercats, Ταχυδρόμος, Μελόντικα, «Παπάκι», Kolynos, Μπριγιαντίνη, «καρεκλάδες». Όσοι ακούτε για πρώτη φορά αυτές τις λέξεις πιθανόν να είστε κάτω από 30 και σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε την έκθεση των ελληνικών 80’s στο Γκάζι.


Στις αποθήκες της Τεχνόπολης εκτίθενται εδώ και μια εβδομάδα εκατοντάδες αντικείμενα, συσκευές, προϊόντα τεχνολογίας, δημοσιεύματα, φωτογραφίες, βίντεο και ρούχα της «χρυσής» δεκαετίας του ‘80 στην Ελλάδα όταν το καλτ ήταν μόδα και στην τηλεόραση πιάναμε μόνο τέσσερα κανάλια.

Το Newsit.gr περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης και ξεχώρισε τα 20 πιο ενδιαφέροντα εκθέματα για να μαθαίνουν οι κάτω των 30 και να θυμούνται όσοι έχουν παρακολουθήσει ζωντανά τις βολές του "τίμιου γίγαντα" Αργύρη Καμπούρη στον τελικό του Ευρωμπάσκετ κόντρα στην Σοβιετική Ένωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

















1. Καλό το Pro αλλά αν δεν έχεις σπρώξει τους πλαστικούς παίχτες πάνω στην πράσινη τσόχα του Subbuteo τότε δεν ξέρεις τι θα πει ποδοσφαιράκι.



2. Ο δίσκος του Alice Cooper. Ίσως ο πιο «σκληρός» ροκάς με τους περισσότερους fans στην Ελλάδα του 80. Poison, Bed of Nails και House of Fire σε βινύλιο με πολλά ντεσιμπέλ για τον «πρίγκηπα» Alice.







3. Το λικέρ Eoliki. Σε πράσινο μπουκαλάκι με γεύση Parfait amour και σε λευκό με γεύση koum kouat. Σερβιρισμένο με ένα παγάκι συνόδευε τα ανοιξιάτικα βραδινά των κυριών στις Disco.



4. Το Atari. Κατά πολλούς ο πρόγονος του PlayStation. Καθήλωνε επί ώρες την πιτσιρικαρία της εποχής με τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν για το ποιος θα χάσει ζωή από τα δόντια του φαντάσματος στο Pacman.



5. Το σπαθί των Thundercats. «Thunder-Thunder-Thundercats», φώναζε ο Πάνθρο και ύψωνε το σπαθί του για να σκοτώσει τον Μάμρα δίνοντας έμπνευση στα παιδιά που έστηναν «μάχες» στα πεζοδρόμια της γειτονιάς.



6. Το εξώφυλλο της Λάσκαρη στο Playboy. Το πρώτο ανδρικό περιοδικό που έφθασε στην Ελλάδα φιλοξένησε στο εξώφυλλό του την Ζωή Λάσκαρη φορώντας (μόνο) ένα λευκό σεντόνι και εξάπτοντας τη φαντασία του ανδρικού κοινού.



7. Η Μελόντικα. Ήταν το όργανο που μάθαιναν τα παιδιά την ώρα της μουσικής στα σχολεία. Ένα πλαστικό, πνευστό όργανο του οποίου ο ήχος μοιάζει με φλογέρα και τρομπέτα και χρησίμευε (κυρίως) σε όσους έλεγαν τα κάλαντα.



8. Το περιοδικό Ταχυδρόμος. Εβδομαδιαίο περιοδικό, ποικίλης ύλης που εξέδιδε ο ΔΟΛ και στα εξώφυλλά του φιλοξένησε από Αλίκη Βουγιουκλάκη μέχρι Λιάνα Κανέλλη.



9. Το 50αρι «παπάκι». Το πλέον viral όχημα της εποχής. Ο «μύθος» λέει ότι όποιος το είχε έβγαζε βόλτα την πιο γοητευτική συμμαθήτριά του ενώ οι «κοντράκηδες» στα Λιμανάκια το δοκίμαζαν σε «τρικάβαλη» έκδοση με τρυπημένη εξάτμιση για να κάνει θόρυβο.



10. Το τηλέφωνο με το κέρμα. Σε μια εποχή χωρίς κινητά, αν είχες κλείσει ραντεβού και ήθελες να ενημερώσεις ότι θα αργήσεις, το περίπτερο με 50 δραχμές σου έδινε χρόνο ομιλίας διάρκειας 2 λεπτών.



11. Το Super Pang. Υπολογίστε ποσά κέρματα των 50 δραχμών χαλάσατε πάνω από ένα μαύρο κουτί, με δυο κόκκινους μοχλούς προκειμένου να σπάτε μπαλόνια και να περνάτε πίστες και θα καταλάβετε γιατί φάγαμε μια περιουσία στα «ουφάδικα».





12. Οι βιντεοκασέτες AGFA. Αν έχεις δει το «Karate Kid» σε VHS τότε σίγουρα εκτιμάς το HD. «Χιόνια», «θολά» χρώματα και μόνο αν είχες φίλο τον «βιντεοκλαμπά» για να σου κρατήσει την ταινία.



13. Το Walkman. Στα 80’s για να ακούς μουσική στο δρόμο έπρεπε να κουβαλάς ένα κασετόφωνο σε μέγεθος καφετιέρας και να έχεις μαζί σου δυο κασέτες. Στα συν, ότι με το κόκκινο κουμπί έγραφες όσες φορές ήθελες. Fail αν σου «μάσαγε» την κασέτα και έπρεπε να γυρίσεις την ταινία με στυλό.



14. Το match program του τελικού του ‘87. Γκάλης, Γιαννάκης, Φάνης, Φασούλας και τα άλλα παιδιά φτάνουν μέχρι τον τελικό του Ευρωμπάσκετ που φιλοξενείται στο ΣΕΦ. Εκεί ο «βάλτο αγόρι μου» της εποχής, γνωστός και ως «τίμιος γίγαντας» Αργύρης Καμπούρης, με δυο βολές στέλνει την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και τους Έλληνες στα γηπεδάκια μπάσκετ να γνωρίζονται με την πορτοκαλί μπάλα.



15. Τα ντοκουμέντα από τη συναυλία του Rory Gallagher. Ο Rory Gallagher φτάνει στην Αθήνα για συναυλία όμως το Νίκος Γκούμας στην Νέα Φιλαδέλφεια, που φιλοξένησε το live, μετατρέπεται σε... Εξάρχεια με πετροπόλεμο, χημικά και συλλήψεις.



16. Το μπλε αστικό λεωφορείο. Συνήθως έμενε από υψηλή θερμοκρασία και αν έβρισκες θέση για να κάτσεις τότε στην επόμενη στάση έπρεπε να αναζητήσεις προποτζίδικο. Εντυπωσιακή, επίσης, η έκδοση του αλά «φυσαρμόνικα» με δυο λεωφορεία σε ενα.



17. Ο δίσκος «Αγαπιώμαστε» του Λευτέρη Πανταζή. Ο ΛεΠα στα πρώτα, κλασσικά του τραγούδια. Με μπουζούκι, αρμόνιο, «εκο» σε αυθεντικά λαϊκά της «καψούρας».



18. Οι κάρτες Diners. Το «πλαστικό» χρήμα της εποχής. Με περιορισμένη χρήση καθώς τα POS του 80 έμοιαζαν με ραπτομηχανές και ελάχιστοι δεν δούλευαν με cash.



19. Η ιστορική φωτογραφία του ΠΑΣΟΚ. Ανδρέας, Γεννηματάς, Άκης και Κουτσόγιωργας στην πλέον ιστορική φωτογραφία της μεγάλης αλλαγής υπό τον πράσινο ήλιο. Η Carmina Burana πρέπει να δημιουργήθηκε για αυτούς...



20. Η φρυγανιέρα. Κάθε νοικοκυρά που σεβόταν τον εαυτό της είχε στα ντουλάπια της μια μηχανή παρασκευής φρυγανιών. Μέχρι και σήμερα αναζητείται η χρησιμότητά της.























Bonus: Η πολιτική τα '80s

Ανδρέας Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, ο Συνασπισμός, η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, η πόλωση του '81...















Α. Στάμου - klik newsit.gr