Πλουμή - Παραγιουδάκης

3ος Παγκρήτιος διαγωνισμός ελαιολάδου


H Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει τον 3ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (3rd Cretan Olive Oil Competion), στις 11 & 12 Μαρτίου 2017 στο Ρέθυμνο.

Η διοργάνωση υλοποιείται σε συνεργασία με όλους τους φορείς του ελαιολάδου της Κρήτης:

* Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

* Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης

* Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης

* Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου

* ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου

* Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

*Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Ο 2ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου το 2016, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πολλά από τα Κρητικά βραβευμένα ελαιόλαδα κέρδισαν αντίστοιχες διακρίσεις και στο εξωτερικό. 



Στόχος του διαγωνισμού, είναι να αναδειχθούν όλα εκείνα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, των ποιοτικών Κρητικών ελαιόλαδων. Η διάκριση στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό ενισχύει τη «φήμη» των βραβευθέντων ελαιόλαδων ενώ λειτουργούν ως γνώμονας ποιότητας και κίνητρο βελτίωσης, για όλα τα υπόλοιπα τυποποιημένα Κρητικά ελαιόλαδα, τα οποία στοχεύουν σε αντίστοιχες εθνικές ή διεθνείς διακρίσεις.

Οι επικεφαλής τις κριτικής επιτροπής θα είναι ο Ιταλός διακεκριμένος επιστήμονας και διεθνούς φήμης γευσιγνώστης, Antonio Giuseppe Lauro και η Έφη Χριστοπούλου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του IOC.

Η κριτική επιτροπή (tasting panel) θα απαρτίζεται επίσης από καταρτισμένους γευσιγνώστες (και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες), οι οποίοι αριθμούν πολλές συμμετοχές σε διαπιστευμένες οργανοληπτικές ομάδες και έχουν μεγάλη εμπειρία. Η έμπειρη γευσιγνώστρια και panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, Ελευθερία Γερμανάκη, θα είναι συντονίστρια του διαγωνισμού.

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι δύο: Ελαιόλαδο Συμβατικής Καλλιέργειας 2017 & Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας 2017.

Οι εγγραφές συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν αρχίσει. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να στέλνουν τα δείγματα τους στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ» έως και τις 6 Μαρτίου 2017.

www.cretanooc.org , είναι η ιστοσελίδα του διαγωνισμού, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τους όρους & τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να κάνουν on line τις αιτήσεις τους.