Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο διαχρονικός και παγκόσμιος - Έτος Καζαντζάκη το 2017 με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του


Ως έτος Καζαντζάκη έχει ανακηρυχτεί το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή.
«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»

Αυτή η φράση, που βρίσκεται στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, χαράσσει την πορεία ζωής αυτού του μεγάλου κρητικού δημιουργού. Συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και ανθρωπιστής, ο Νίκος Καζαντζάκης έχει ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πολύ γνωστή είναι η κινηματογραφική μεταφορά του Αλέξη Ζορμπά από τον Μιχάλη Κακογιάννη ή Ο τελευταίος πειρασμός από τον Martin Scorcese. Όμως, λιγότερο γνωστή είναι η ποίησή του.
Στο Ερωτικό Λεξικό της Ελλάδας (Dictionnai- re amoureux de la Grèce), o Jacques Lacarrière θα σημειώσει: «Ο Ronsard έλεγε σε ένα ποίημα της συλλο- γής Les Amours «θέλω να διαβάσω την Ιλιάδα του Ομήρου σε τρεις ημέρες.»
Πόσες μέρες θα χρειαζόταν κανείς σήμερα για να διαβάσει τους τριάντα τρεις χιλιάδες τριακόσιους τριάντα τρεις στίχους της Οδύσσειας του Καζαντζάκη στα γαλλικά; Μόλις που αναφέρουμε τα πρώτα μέτρα αυτής της γιγάντιας ραψωδίας, έργο μιας ολόκληρης ζωής, και ο χρόνος παύει να υπάρχει και οι μέρες παύουν να ισχύουν. Αυτό το ποίημα προκαλεί μια συνεχόμενη ζάλη, μια αστάθεια, και αποτελεί αυτό καθαυτό μία
πρόκληση για τον ίδιο τον αναγνώστη, ο οποίος για να την αντιμετωπίσει πρέπει να συνδεθεί στενά με το βιβλίο, σαν να επρόκειτο για ένα μεγάλο ταξίδι στη χώρα των κυκλώνων. Διότι δεν μπορεί κανείς να διασχίσει αυτόν τον ποιητικό ωκεανό ατιμωρητί. Όπως και ο Οδυσσέας, καταλήγουμε εξαντλημένοι αλλά ταυτόχρονα αναγεννημένοι στο τέλος μιας συνεχούς και εξαιρετικής μύησης.»
Παρουσίαση της βραδιάς από τον Γεώργιο Στασινάκη, Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Ανάγνωση αποσπασμάτων του μεγάλου επικού ποιήματος των 33.333 στοίχων, από τους ηθοποιούς Anne-Lise Fritsch και Θανάση Λέκκα με την μουσική συμμέτοχη των Arte- facts Ensemble και του κρητικού τραγουδιστή, Χαΐνη Δ. Αποστολάκη.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, των εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Ένωσης

Αρχίζει το Φεβρουάριο 2017 η Διεθνής Ένωση Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε συνεργασία με πολλούς φορείς, τις εκδηλώσεις της.

• Αθήνα, Γαλλικό Ινστιτούτο 17 Φεβρουαρίου 2017.

Πρώτη πανελλήνια εκδήλωση με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση: η “Οδύσεια” ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου. Ανάγνωση αποσπασμάτων του μεγάλου αυτού επικού ποιήματος από τους ηθοποιούς Anne - Lise Fritsch (Γενεύη) και Θανάση Λέκκα (Αθήνα), με τη μουσική συμμετοχή των Arte - Facts Ensemble και του κρητικού τραγουδιστή του συγκροτήματος Χαΐνιδες Δημήτρη Αποστολάκη,

Παρουσίαση της βραδιάς από τον Γιώργο Στασινάκη.
• Άλλες εκδηλώσεις.

- Μεσσολόγγι, 11 Φεβρουαρίου 2017. Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα, ειδικής μελετήτριας του Νίκου Καζαντζάκη, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελευθερία.

-Ιωάννινα, 15 Φεβρουαρίου 2017. Διαλέξεις της Αθηνάς Βουγιούκα και του Πανεπιστημιακού Γιάννη Μότσιου με θέμα Ο πρόσφυγας στα μυθιστορήματα “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” και “Αδερφοφάδες”.

- Βριλήσσια, 15 Φεβρουαρίου 2017. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Νίκος Καζαντζάκης ένας στοχαστής του καιρού μας.

- Βριλήσσια, 18 Φεβρουαρίου 2017. Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα Ο Καζαντζάκης και οι νέοι. - πρέβεζα, 20 Φεβρουαρίου 2017. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Ο διαχρονικός Νίκος Καζαντζάκης. Προβολή του φιλμ “Ζορμπάς ο Έλληνας”.

- Αγρίνιο, 21 Φεβρουαρίου 2017. Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής. Αναγνώσεις ποιημάτων και ταξιδιωτικών διηγήσεων.

- Ρόδος, 23 Φεβρουαρίου 2017. Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης συναντά τον Νίκο Καββαδία. Διαλέξεις, σχολική χορωδία, ριζίτικο τραγούδι, δραματοποιημένη “Ασκητική”.

- Σκιάθος, 25 Φεβρουαρίου 2017. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Νίκος Καζαντζάκης: δύο κορυφαίοι της λογοτεχνίας. Με τη συμμετοχή του καθηγητή Γιάννη Σόλαρη και μουσική. Έχουν προγραμματιστεί πολυάριθμες εκδηλώσεις τους επόμενους μήνες σε όλη την επικράτεια.

Η ΔΕΦΝΚ θα πληροφορεί τακτικά τα ΜΜΕ.