Πλουμή - Παραγιουδάκης

Locomondo - Ένας τρελός κόσμος που σε ξεσηκώνει - Συνέντευξη με τον Μάρκο Κούμαρη



Συνέντευξη στον Μανόλη Φούμη, στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1

Οι Locomondo είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Το όνομα μεταφρασμένο θα πει "τρελός κόσμος" (loco = τρελός στα ισπανικά, mondo = κόσμος στα ιταλικά). Η μουσική τους είναι μία μίξη από Reggae, Ska και Latin ρυθμούς που συνδυάζονται κυρίως με ελληνικό στίχο και συχνά με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Με αφορμή το Live τους στο Ηράκλειο, Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Μαρτίου στο Cine Studio) ο εκ των ιδρυτών του συγκροτήματος, συνθέτης και στιχουργός των επιτυχιών τους Μάρκος Κούμαρης, μίλησε για όλα στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Μανόλη Φούμη.


Μανόλης Φούμης: Μάρκο καλή σου μέρα.

Μάρκος Κούμαρης: Καλή μέρα Μανόλη. Τι κάνεις;

Μ.Φ.: Μια χαρά και περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία να έρθει η Παρασκευή και το Σάββατο για να σας απολαύσουμε live στο Cine Studio.

Μ.Κ.: Και εμείς χαιρόμαστε πολύ που θα ξεκινήσουμε έτσι την περιοδεία μας από την Κρήτη, από το Ηράκλειο, που έχουμε καλές αναμνήσεις και από το νησί και από την πόλη.

Μ.Φ.: Τι πρόγραμμα έχετε ετοιμάσει για να μας παρουσιάστε στο Ηράκλειο Μάρκο;

Μ.Κ.: Έχουμε φυσικά όλα τα γνωστά κομμάτια των LOCOMONDO συν κάποιες εκπλήξεις ας πούμε που έχουμε κάθε φορά, κάποια καινούρια πραγματάκια τα οποία εκείνη την ώρα θα τα δει και ο κόσμος.

Μ.Φ.: Θα είναι φαντάζομαι ένα τρελό πάρτι από αυτά που μας έχετε συνηθίσει…

Μ.Κ.: Ναι, γενικά οι live παραστάσεις μας έχουν επίκεντρο το πάρτι, την χαρά, την ανταλλαγή μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, είναι ωραία, η συναυλία είναι ωραία εμπειρία.

Μ.Φ.: Έχετε κλείσει, για να γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω, έχετε κλείσει 11 χρόνια ζωής ως LOCOMONDO και φαίνεται ότι έχετε κερδίσει το στοίχημα πρώτα από όλα του είδους της μουσικής που επιλέξατε να υπηρετήσετε, ένα είδος δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα. Αισθάνεσαι ικανοποίηση για αυτό;

Μ.Κ.: Ναι. Ήταν λίγο αναπάντεχο μπορώ να σου πω, δεν περιμέναμε και εμείς να έχει τέτοια ανταπόκριση, όταν ξεκινήσαμε απλά παίζαμε αυτό που μας αρέσει και χρόνο με τον χρόνο και πόλη την πόλη σιγά-σιγά βλέπαμε ότι υπήρχε μία μερίδα του κόσμου που την ενδιέφερε πολύ αυτό που κάναμε και είχαμε την τύχη, όπως είπες και εσύ, 11 χρόνια μετά να έχουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας κόσμο που ενδιαφέρεται να δει την μουσική μας, να έρθει να ακούσει, να δει την παράσταση και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Μ.Φ.: Και παράλληλα ένα άλλο δεδομένο το οποίο φαίνεται ότι έχετε ανατρέψει είναι το να παραμένει μία μπάντα δεμένη όλα αυτά τα χρόνια.

Μ.Κ.: Αυτό, όπως λες Μανόλη, είναι ακόμα πιο δύσκολο από το μουσικό μέρος. Το να έχεις δηλαδή ουσιαστικά την ίδια σύνθεση, δηλαδή τα ίδια άτομα επί τόσα χρόνια είναι κάτι πρωτόγνωρο ιδίως για την Ελλάδα. Ιδίως τον τελευταίο καιρό δεν βλέπεις συγκροτήματα πολλά που πραγματικά να αντέχουν πολύ στον χρόνο και να έχουν μία διαρκή πορεία. Αυτό ίσως να οφείλεται στις ανθρώπινες σχέσεις που είναι ένα δύσκολο κεφαλαίο πάντα και σε εμάς είχαμε δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό, στο πώς να διατηρούμε την χημεία έτσι ώστε να συνυπάρχουμε αρμονικά.

Μ.Φ.: Αυτή η πορεία, αυτά τα χρόνια τα οποία έχουν περάσει, εσένα προσωπικά σε έχουν αλλάξει ως καλλιτέχνη, ως μουσικό, ως ιδρυτή και μέλος αυτής της παρέας;

Μ.Κ.: Σίγουρα, ουσιαστικά πάντα ξεκινώντας σε αυτά τα πράγματα, όταν ξεκινάς την μουσική και αυτού του είδους την μουσική συνήθως μπαίνεις ως έφηβος, νεαρός και κάποια στιγμή βρίσκεσαι ως ενήλικας, το οποίο είναι και πού ενδιαφέρον σαν πορεία, το συναντάς σε πολύ κόσμο που έχει παρόμοιες εμπειρίες, γιατί ουσιαστικά μπαίνεις σε μία άλλη φάση της ζωής σου και βρίσκεσαι ξαφνικά πάλι σε μία άλλη φάση της ζωής σου να βλέπεις την μουσική που έγραφες πριν πολλά χρόνια με ένα άλλο μάτι.

Μ.Φ.: Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου και τους LOCOMONDO μετά ας πούμε από μία δεκαετία; Υπάρχει κάποιο όραμα, υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποιο πρόγραμμα για το ότι θα κάνουμε τώρα αυτό, μετά θα πάμε εκεί, μετά το άλλο;

Μ.Κ.: Ναι, κοίτα, όσο ήμασταν πιο πιτσιρικάδες υπήρχε η έννοια αυτή του προγράμματος, τώρα που έχουμε περάσει τα δέκα χρόνια είναι όλα λίγο πιο, δεν ξέρεις δηλαδή τι θα γίνει στο επόμενο μέλλον, δεν κάνεις τόσο μακρινά σχέδια. Ήδη και η δεκαετία για εμάς ήταν πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε.

Μ.Φ.: Μάρκο γράφεις και μουσική, γράφεις στίχους, τι αποτελεί για εσένα πηγή έμπνευσης;

Μ.Κ.: Πηγή έμπνευσης είναι η καθημερινότητα η δική μου και των γύρω μου, οι εμπειρίες που έχω κάνει, αλλά έχουν κάνει και οι φίλοι και οι κοντινοί μου. Εντάξει, είχα την τύχη να έχω πάρα πολλές εμπειρίες από πολύ μικρός, κυρίως από ταξίδια και τέτοια πράγματα, τα οποία τα χρησιμοποιώ γράφοντας τραγούδια, κυρίως αυτά. Δηλαδή το δικό μου είδος τραγουδοποιίας είναι καθαρά βιωματικό, δεν κινείται στο χώρο της φαντασίας, δηλαδή δεν δημιουργώ ιστορίες από το μυαλό μου, αλλά παίρνω πράγματα που έχω ζήσει και τα μεταφέρω σε ένα τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να τα ακούσει και ο άλλος.

Μ.Φ.: Να ρωτήσω τώρα, επειδή τα τελευταία 5 χρόνια η καθημερινότητά μας γενικότερα δεν είναι και η πιο ευχάριστη, πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να παίρνει αυτά τα βιώματα από μία δυσάρεστη πραγματικότητα, να κάνει μελωδία, να τους δίνει στίχους, που να ξεσηκώνουν τον κόσμο;

Μ.Κ.: Και να τα γυρίζει σε ένα θετικό πρόσημο.

Μ.Φ.: Ακριβώς.

Μ.Κ.: Ο μεγαλύτερος διδάξας σε αυτό ήταν οι άνθρωποι που ερχόντουσαν από τον τρίτο κόσμο και έκαναν μουσική χαρούμενη και λέγαμε η Reggae είναι μία χαρούμενη μουσική, ενώ ουσιαστικά προέρχονταν από ένα μέρος που θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις κόλαση, έτσι;

Μ.Φ.: Σωστά.

Μ.Κ.: Δηλαδή ο Bob Marley ας πούμε ήταν από την εποχή του 1970 ή του 1960, όταν ήταν παιδί, προερχόταν από μία περιοχή που θα την λέγαμε τον σκουπιδότοπο του τότε κόσμου. Δηλαδή ήταν ένα μέρος όπου δεν υπήρχε καμία ελπίδα για κανέναν, όπου υπήρχε μεγάλη εγκληματικότητα, φτώχια, δύσκολα έφτανες την ηλικία των 40 και έβγαλε τα τραγούδια που σήμερα λέμε, κοίτα τι ευχάριστη μουσική είναι η Reggae. Δηλαδή ουσιαστικά κατάφερε να αντιστρέψει το πρόσημο το αρνητικό να το κάνει θετικό, οπότε αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταφέρει τόσο αρνητικές καταστάσεις να τις κάνουν θετικές η δική μας προσπάθεια φυσικά είναι κάτι ελάχιστο μπροστά σε αυτούς.

Μ.Φ.: Σαφώς, αν το συγκρίνουμε με αυτό βέβαια, είναι το ελάχιστο. Επόμενα σχέδια για τους LOCOMONDO;

Μ.Κ.: Επόμενα σχέδια είναι σίγουρα μια δισκογραφική δουλειά που θα την δούμε τώρα αν ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, γιατί φέτος δεν προλάβαμε πάλι, μας πρόλαβε η σεζόν η καλοκαιρινή θα αρχίσει σε λίγο. Όπως επίσης και πάντα μία περιοδεία στο εξωτερικό που κάνουμε κάθε φορά τον Σεπτέμβρη, κάναμε και πέρσι με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, μας χαροποιεί πού αυτό, δηλαδή οι περισσότερες συναυλίες ήταν sold out, αυτό που λέμε όταν έχουν πουληθεί όλα τα εισιτήρια πριν πας, στην κεντρική Ευρώπη και φέτος και πάλι φιλοδοξούμε, νομίζω εκεί, τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο θα ξανακάνουμε αυτή την γύρα και βλέπουμε από εκεί και πέρα.

Μ.Φ.: Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία, ανυπομονούμε να έρθει η Παρασκευή και το Σάββατο για το Cine Studio, για το live των LOCOMONDO.

Μ.Κ.: Σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία στην εκπομπή και θα χαρούμε να δούμε κάποιους από τους ακροατές σας και στην συναυλία μας, κάνουμε 2 συναυλίες, μία την Παρασκευή και μία το Σάββατο στο Cine Studio στο Ηράκλειο της Κρήτης και από εκεί και πέρα όπως είπα ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία στην εκπομπή σου.

Μ.Φ.: Να είσαι καλά Μάρκο, η χαρά είναι όλη δική μου και όλες και όλοι όσοι μας ακούτε βιαστείτε γιατί το sold out είναι πολύ κοντά και σε αυτές τις εμφανίσεις. Να είσαι καλά, καλή σου ημέρα.


Ποιοι είναι οι Locomondo – Η ιστορία

Ιδρύθηκαν από τον Μάρκο Κούμαρη και το Γιάννη Βαρνάβα το 2003 στην Αθήνα. Αργότερα προσχώρησαν οι Σπύρος Μπεσδέκης (μπάσο), Σταμάτης Γούλας (πλήκτρα), Θανάσης Ταμπάκης (ηχοληψία), Στρατής Σούντρης (drums), Μιχάλης Μουρντζής (κρουστά). Από το 2003 ως το 2005 drummer του συγκροτήματος ήταν ο Στέφανος Ψαραδάκης. Σήμερα αποτελούνται από αυτόν τον πυρήνα 7 μελών με επικεφαλής τον κύριο συνθέτη και στιχουργό Μάρκο Κούμαρη και πλαισιώνονται κατά καιρούς από διάφορους guest μουσικούς.
Το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο CD Single με τίτλο "Locomondo" σε συνεργασία με τον παραγωγό Άκη Γκολφίδη. Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδίου κυκλοφορεί το 2004 και η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος με τίτλο "Ένας τρελός κόσμος". Από τα κομμάτια αυτού του δίσκου ξεχωρίζει το σατυρικό "Trendy Λίτσα" , το προφητικό "100 Αφρό" και "Ο βασιλιάς του Αυγούστου" ενώ το κομμάτι "Στην Αθήνα" μπαίνει κατευθείαν στο playlist του Radio France International.

To 2005 η τρέλα των Locomondo τους οδηγεί στην γενέτειρα της Reggae, την Jamaica, όπου ηχογραφούν με τον θρυλικό τρομπονίστα του Studio One, Vin Gordon, (αλλά και πολλούς άλλους τζαμαϊκανούς μουσικούς) μετά από προσκλησή του το δεύτερο τους δίσκο με τίτλο "12 μέρες στην Jamaica" . Ο Vin Gordon που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν μεταξύ άλλων με ονόματα όπως ο Burning Spear και ο Bob Marley είχε γνωρίσει τους "Locomondo" στην Αθήνα ως τρομπονίστας των Skatalites. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό συγκρότημα ηχογραφεί στην Jamaica. O δίσκος αυτός που ολοκλήρώθηκε στην Ελλάδα και πάλι κάτω από την επίβλεψη του Άκη Γκολφίδη, έμελλε να περιέχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος όπως τη Reggae διασκευή της "Φραγκοσυριανής" του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και το "Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα" που ίσως σήμερα να είναι το κομμάτι που εχει συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλο με το συγκρότημα. Επίσης περιέχει και άλλα κομμάτια που αγαπήθηκαν πολύ όπως "O γλάρος" , "Ηλιαχτίδα" και το "Braincontrol".

To 2007 οι Locomondo κυκλοφορούν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο "Me Wanna Dance" αλλά γράφουν παράλληλα και τη μουσική για την ταινία "Γαμήλιο πάρτι" της ελληνοαμερικανίδας σκηνθέτιδας Christine Crokos. Και οι δύο δίσκοι είναι αρκετά διαφορετικοί από τους προηγούμενους, καθώς το συγκρότημα πειραματίζεται για πρώτη φορά πιο σοβαρά με παραδοσιακές μελωδίες και όργανα όπως μπουζούκι, μπαγλαμά, βιολί, γκάιντα, τσαμπούνα, καβάλ, σαντούρι, κρητική λύρα και λαούτο. Στον πρώτο ξεχωρίζει η συνεργασία με την ισπανίδα Amparo Sanchez, τραγουδίστρια των Amparanoia, στο κομμάτι "Ay ay ay" αλλά και το κομμάτι "Rembetiskank # 9" σε συνεργασία με τον άγγλο Natty Bo, επικεφαλής των Ska Cubano. Τα φωνητικά της Amparo Sanchez ηχογραφήθηκαν στη Βαρκελώνη σε συνεργασία με τον Tomasin (Tomas Arroyos), ηχολήπτη των θρυλικών Mano Negra.

Άλλα κομμάτια που αγαπήθηκαν πολύ είναι το "Γελάς πιο δυνατά", το "Αστέρια στη σκηνή", το "Καλοκαίρι", η διασκευή στο σαμιώτικο "Το πλατανιώτικο νερό" αλλά και η σύμπραξη των Locomondo με τους τραγουδιστές των γνωστών Reggae συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης Stefanatty (One Drop Forward) και Jah Smiley (Soulfire) στο τραγούδι "Ghetto Tourist".

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς καλούν τους Amparanoia στην Αθήνα και εμφανίζονται μαζί τους στο Θέατρο Βράχων, ενώ λίγες μέρες αργότερα στο Rockwave στη Μαλακάσσα ανοίγουν τη συναυλία του Manu Chao, εμπρός σε κοινό 15.000 ατόμων, μια εμπειρία που θα επηρρεάσει σημαντικά τον ήχο και το λάιβ παίξιμο του γκρούπ.

Το 2009 το συγκρότημα ηχoγραφεί πολλές από τις συναυλίες της καλοκαιρινής περιοδείας του και κυκλοφορεί έναν διπλό CD με τίτλο "Locomondo Live!¨, που έμελλε να γίνει ο πρώτος χρυσός δίσκος του γκρούπ. Το CD περιέχει πολλά γνωστά κομμάτια της μπάντας ενορχηστρωμένα με τρόπο που να εξυπηρετεί τη δυναμική του live, διασκευές ξένων καλλιτεχνών αλλά και κάποια καινούργια τραγούδια. Ξεχωρίζει το "Μαγικό χαλί", το video clip του οποίου τιμήθηκε το 2010 εκ νέου απο το MAD με το βραβείο του "καλύτερου εναλακτικού video clip " σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Καλαϊντζή γυρισμένο εξ ολκλήρου σε μεγάλα φεστιβάλ της Γερμανίας που συμμετείχαν οι "Locomondo" (Stemmwede, Fusion, Chiemsee Reggae Summer). Περιέχει επίσης για πρώτη φορά ηχογραφημένο το "Pro", ένα κομμάτι που είχε ήδη γίνει επιτυχία από τo 2006 από ερασιτεχνική ηχογράφηση συναυλίας, αλλά και το τραγούδι "Χέρια σαν κι αυτά" με το οποίο το συγκρότημα συνηθίζει να κλείνει τις συναυλίες του.

Την ίδια χρονιά η διασκευή της Φραγκοσυριανής των Locomondo χρησιμοποιείται στο soundtrack της ταινίας "Soul Kitchen" του γνωστού γερμανού σκηνοθέτη με τουρκικές ρίζες Fatih Akin. Στην παγκόσμια πρεμιέρα μάλιστα στο 66o Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, όπου και τελικά η ταινία βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής. Η διασκευή της Φραγκοσυριανής των Locomondo επιλέγεται απ' όλο το soundtrack για το καθιερωμένο πέρασμα των συντελεστών απ' το κόκκινο χαλί. Οι Locomondo συνοδεύουν με συναυλία την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την πρεμιέρα της ταινίας στην Κωνσταντινούπολη στο club Babylon.

To 2010 οι Locomondo κυκλοφορούν το κομμάτι "Goal", ένα δυναμικό και ρομαντικό τραγούδι για το ποδόσφαιρο. Είναι η χρονιά που η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην τελική φάση του παγκόσμιου κυπέλλου. Στο video clip που γυρίζεται λίγο πριν το μουντιάλ στην ίδια αλάνα που έπαιζε μικρός ο τραγουδιστής του γκρούπ Μάρκος Κούμαρης, εμφανίζεται και ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο παίκτης που είχε πετύχει το νικητήριο γκόλ της Ελλάδας στον καθοριστικό προκριματικό αγώνα με την Ουκρανία. Παρόλο που η εθνική ομάδα στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής θα αποκλειστεί τελικά στον πρώτο γύρο, ο Σαλπιγγίδης σκοράροντας στον δεύτερο αγώνα κατά της Νιγηρίας γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που βάζει γκολ σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Το video clip σκηνοθέτησε η Αμαλία Γιαννίκου που είχε κάνει και το βραβευμένο clip για το τραγούδι "Το γαμήλιο πάρτι".

To 2011 η μπάντα κυκλοφορεί σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία το CD "Best of", μια συλλόγή με επιλογή από τραγούδια των δίσκων του συγκροτήματος που όμως περιέχει και ένα καινούργιο κομμάτι, μια Reggae διασκευή στο γερμανικό hit της δεκαετίας του 70 "Griechischer Wein" (ελληνικό κρασί) του γνωστού αυστριακού τραγουδιστή και συνθέτη Udo Jürgens.

Το 2013 είναι μία ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά γιά το συγκρότημα. Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυση τους, οι Locomondo κυκλοφορούν την "Οδύσσεια". Μία σαφή προσπάθεια του σχήματος να πειραματιστεί με ήχους και μουσικές που δεν έχει δοκιμάσει στην μέχρι τώρα πορεία του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα τραγούδια με Country επιρροές, όπως ο "Κύριος Κώστας" και το "Καίνε και χτίζουν" αλλά και το επηρεασμένο από την Λατινική μουσική παράδοση "Εκεί που έχω ταξιδέψει". Το ομώνυμο τραγούδι "Οδύσσεια" είναι μία καταγραφή των τόπων ανά την Ελλάδα που έχει γνωρίσει το συγκρότημα στης περιοδείες του στα δέκα αυτά χρόνια.

Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το "New day rising" στην Γερμανία αλλά και σε όλες τις Γερμανόφωνες χώρες στην Ευρώπη. Αποτελείται από μερικά κομμάτια της "Οδύσσειας", συν μερικές καινούργιες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, ιδιαίτερα επικεντρομένες στην μίξη του παραδοσιακού στοιχείου στην μουσική τους καθώς και την Γερμανική έκδοση του τραγουδιού "Χέρια σαν κι αυτά" με τον τίτλο "Hände".
Επιπλέον πληροφορίες:

* Το συγκρότημα απο το 2006 ως σήμερα βρίσκεται σχεδόν κάθε χρόνο εκτός Ελλάδας για εμφανίσεις σε γνωστούς συναυλιακούς χώρους στη Γερμανία, αλλά και σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλάνδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ρωσία, Τουρκία και Βουλγαρία.

* Οι Locomondo έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα συναυλίες γνωστών ονομάτων όπως: Manu Chao, Patty Smith, the Wailers, Alpha Blondy, the Skatalites, Chumbawamba, Culture, Mad Professor, Amparanoia, Ojos de Brujo, Aswad και Ska Cubano.

* Στις περιοδείες του 2005 και 2006 στο συγκρότημα έπαιξαν πνευστά ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (τρομπόνι) και ο Σωτήρης Πέπελας (τρομπέτα). Αργότερα και μέχρι το 2009 οι Locomondo συνεργάστηκαν δισκογραφικά και συναυλιακά με τον Αντώνη Ανδρέου (τρομπόνι) και τον Μάνο Θεοδωσάκη (τρομπέτα) καθώς και με τον Γιώργο Μακρή (τσαμπούνα, γκάιντα, καβάλ) και την Νατάσσα Μηνδρινού (φωνή).Σήμερα το δίδυμο πνευστών αποτελούν ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι) και ο Νίκος Βλάχος (Tattoo) (τρομπέτα) ενώ απο το 2007 συμμετέχει ο βιολιστής Δημήτρης Γάσιας.

* H μπάντα έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και με γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες και συγκεκριμένα :Με την Ελένη Δήμου στο κομμάτι"Δε με χαλάει" (Δίσκος: Ότι καιρό κι αν κάνει - MBI 2006 )Με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο κομμάτι"Κιθαρίστας του Θεού" (Δίσκος: Μετωπική - MINOS- EMI 2007)Με τον Σταμάτη Μεσιμέρη στο κομμάτι"Φτερά από στάχυα" (Δίσκος: Ξυπόλυτα φεγγάρια - General Publishing Company S. A. 2008 )Με τους Delirium Frambuise (DF) στο κομμάτι"Free your mind"(Δίσκος DF)Mε τον Λεωνίδα Μπαλάφα στο κομμάτι"Πυροσβεστήρας" (Δίσκος: Ανοιξιάτικη μέρα - S. A. 2010 ).

* Ο Μάρκος Κούμαρης έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τον Blend στο κομμάτι Colonial mule (Δίσκος: Misplaced - Cast-a-blast recordings 2006),το γερμανικό συγκρότημα Beat' n' blow στο κομμάτι "Girl" (CD Single: Girl ) με το οποίο κέρδισαν στο διαγωνισμό τραγουδιού "Karneval der Kulturen" το 2007 στο Βερολίνο, το συγκρότημα Apurimac στο κομμάτι"Δεν προλαβαίνω"(Δίσκος: Παράθυρα ανοιχτά - General Publishing Company S. A. 2009 ), το Νίκο Πορτοκάλογλου στο κομμάτι"Ίσως" (Δίσκος: Ίσως - Universal 2012 )

* Όλοι οι δίσκοι των Locomondo μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει απ' την ΜΒΙ (General Publishing Company) εκτος απ' το"Best of" και το "New day rising" που κυκλοφόρησαν απ' την Monopol Records. Ο δίσκος "Οδύσσεια" κυκλοφόρησε από την Archangel Music.