Pagopoieion- Παγοποιείον

Θεϊκό κρασί από κρητικό μοναστήρι

Στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στη θέση Τζομπόμυλος του ακρωτηρίου Μελέχα των Χανίων, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Κρήτης βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη, με πλούσια προσφορά στους αγώνες και στην παιδεία του νησιού. Οκτώ ήρωες μοναχοί συνεχίζουν την παράδοση τεσσάρων αιώνων, προσηλωμένοι στο πνευματικό έργο τους και στη διακονία των συνανθρώπων.




Η μονή, σύμφωνα με το Αμήν, εξειδικεύτηκε στην παραγωγή κρασιού, βιολογικού λαδιού και άλλων προϊόντων, που την έκαναν να ξεχωρίσει και εκτόξευσαν τη φήμη της.

Εχουμε μεγάλη εμπειρία και παράδοση. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιήσαμε σύγχρονες μεθόδους, αλλά τα προϊόντα μας στην ουσία είναι παραγόμενα από το 1611 λέει στην κυριακάτικη δημοκρατία ο ηγούμενος π. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, προσθέτοντας ότι το μεγάλο μας μυστικό είναι η οινοποίηση.

Από την ίδρυσή της η Μονή της Αγίας Τριάδος ήταν φημισμένη για τις εκλεκτές ποικιλίες αμπέλου που διέθετε. Με αφοσίωση αιώνων και σύγχρονη τεχνογνωσία οι μοναχοί του προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό ποικιλιών, άριστα προσαρμοσμένων στο μικροκλίμα της περιοχής Ακρωτηρίου Χανίων.



Κατά την παραγωγή όλα τα προϊόντα ακολουθούν αυστηρά μόνο τον παραδοσιακό τρόπο διαλογής και αποχύμωσης και σ’ αυτό δεν κάνουμε εκπτώσεις μας λέει ο ηγούμενος π. Αμφιλόχιος.

Το κελάρι από μόνο του θυμίζει μουσειακό χώρο που κάνει τον επισκέπτη να μεταφέρεται νοερά στο παρελθόν. Τα αμπέλια των 180 στρεμμάτων φροντίζουν οι ίδιοι οι μοναχοί, ενώ στην οινοποίηση συνδράμει με τις γνώσεις και τις συμβουλές του επαγγελματίας οινολόγος, με αποτέλεσμα η παραγωγή να φτάνει τις 70.000 φιάλες.



Το ερυθρό ξηρό Cabernet, το ερυθρό ξηρό Φωκιανό Ρωμαίικο, το ερυθρό ξηρό Merlot και το λευκό ξηρό Trebiano είναι τα τέσσερα κρασιά που παράγονται και έχουν αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις για τη γεύση και την ποιότητά τους. Παρά τη μεγάλη παράγωγή, οι οκτώ μοναχοί δίνουν μεγάλη μάχη να συντηρήσουν το ιστορικό μοναστήρι.

Τα έσοδα από το κρασί και το λάδι πηγαίνουν στις λειτουργικές ανάγκες και στη συντήρηση των χώρων και δεν περισσεύουν κέρδη, όπως λένε οι ίδιοι. Ωστόσο η Αγία Τριάδα βοηθά όπως μπορεί την τοπική κοινωνία με πρωτοβουλίες και δράσεις που τις περισσότερες φορές επιλέγει να μη δημοσιοποιεί.




klik prismanews.gr