Πλουμή - Παραγιουδάκης

«Ναι» από το ΣτΕ στο τουριστικό project της Κρήτης


Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις δύο προσφυγές που είχαν κατατεθεί ενώπιον της ανώτατης δικαστικής αρχής από φορείς και κατοίκους της περιοχής κατά της επένδυσης των 267,7 εκατ. ευρώ για το μικτό τουριστικό συγκρότημα στη Σητεία της Κρήτης της Minoan Group. Το ΣτΕ δίνει τώρα, για... μία ακόμη φορά, το «πράσινο φως», ώστε να προχωρήσει η επένδυση, η οποία έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια πολλές δικαστικές εμπλοκές.

Αίτημα των φορέων και κατοίκων της περιοχής ήταν η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο είχε εγκριθεί στις αρχές του 2016 το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση στη Σητεία καθώς και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι η περιοχή του έργου αποτελεί προστατευόμενη ζώνη του Δικτύου Natura 2000 της οποίας η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ουδέποτε υπογράφηκε, δεν ιδρύθηκε ποτέ ο Φορέας Διαχείρισης και δεν εγκρίθηκε ποτέ κανένα Σχέδιο Διαχείρισης.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, ήταν εκ των προτέρων αισιόδοξη για την θετική, για την εταιρεία, έκβαση των νέων προσφυγών, δεδομένου ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση είχε «περάσει» ήδη από την κρίση των αρμοδίων τμημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ομόφωνα αποφασίσει ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το έργο, νομίμως προτείνεται από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Minoan Group προβλέπει 1.936 κλίνες σε 5 μικρές μονάδες των 350 κλινών και υποδομές που θα έχουν φιλικότερη διάσταση στο περιβάλλον. Για την εν λόγω επένδυση, η εταιρεία είχε ήδη από το τέλος της δεκαετίας του '90 μισθώσει έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού.

Της Στεφανίας Σούκη - click newmoney.gr