Πλουμή - Παραγιουδάκης

Τι σημαίνουν τα παπούτσια στα σύρματα του Ηρακλείου;


Στην αρχή τα συνάντησα στο δρόμο πάνω από την εφορία, στη οδό Ανδρέα Νάθενα. Ή μάλλον στα ηλεκτροφόρα σύρματα πάνω από την οδό.

Ύστερα τα είδα να κρέμονται στα σύρματα ψηλά στην Λεωφόρο Παπαναστασίου.
Τώρα τα συναντά κανείς να αιωρούνται στο δρόμο πίσω από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, στα Νέα Αλάτσατα αλλά και στο δρόμο που γίνεται η λαϊκή της περιοχής.

Κι αναρωτιέμαι, τι ακριβώς σημαίνει η κίνηση αυτή;




Γνωρίζω βέβαια πως υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτή την κίνηση αυτή. Βλέπετε δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε το «φαινόμενο» σε επίπεδο πλανήτη ή Κρήτης.

Ωστόσο αδυνατώ να πιστέψω πως στα σημεία του Ηρακλείου που προανέφερα δρουν συμμορίες, διακινούνται ναρκωτικά, κάποιος έκανε τον πρώτο του φόνο στο σημείο αυτό ή κυκλοφορούν φαντάσματα. Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο είμαι σίγουρη. Παρεκτός κι αν εννοείτε για τα άλλα... «φαντάσματα».

Τι λένε οι … «θεωρίες»

Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι τα παπούτσια που κρέμονται στα σύρματα έχουν να κάνουν με δράση συμμοριών.

Πιστεύεται πως τα παπούτσια σε καλώδια δείχνουν ότι ακριβώς από κάτω πουλάνε ναρκωτικά. Ή ότι κάποιος πέθανε εκεί ή κάποιος έκανε τον πρώτο του φόνο στο σημείο αυτό. Ή ότι σηματοδοτούν τα σύνορα μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

Ο μύθος θέλει να αποτελεί η κίνηση αυτή κάποια ιεροτελεστία μετάβασης. Οι μαθητές τελειώνοντας μια σχολική χρονιά ή στην αποφοίτησή τους να πετούν τα παπούτσια τους για να το γιορτάσουν.

Σε άλλα μέρη του πλανήτη πιστεύουν πως κάποιος «κρεμά» τα παπούτσια του στα σύρματα όταν παντρεύεται.

Στην Αυστραλία πιστεύουν ότι αρχικά τουλάχιστον αποτελούσε μέρος μίας τελετής ενηλικίωσης για τα αγόρια που έχαναν την παρθενιά τους. Στην Ισπανία ότι εγκληματικές ομάδες πετούσαν παπούτσια στα καλώδια ως μία προειδοποίηση προς την αστυνομία ότι αυτή η περιοχή τους ανήκει.

Οι προληπτικοί θεωρούν ότι το κρέμασμα των παπουτσιών με αυτόν τον τρόπο έξω από σπίτια αποτελεί μίας μορφής διασφάλιση ότι τα φαντάσματα και τα κακοποιά πνεύματα δεν θα μπορέσουν να πλησιάσουν.






Ο όρος shoefiti

Υπάρχει και συγκεκριμένος όρος που περιγράφει το φαινόμενο. Ο Ed Kohler, σύμβουλος Marketing από τη Μινεάπολι των ΗΠΑ δημιούργησε τον όρο shoefiti για να περιγράψει το φαινόμενο της ρίψης ζεύγους παπουτσιών με ενωμένα τα κορδόνια στα καλώδια.

Η λέξη προκύπτει από τη σύνθεση των αγγλικών shoe (παπούτσι) και (graffiti) γκράφιτι. Σύμφωνα με τον δημιουργό του όρου η συγκεκριμένη πρακτική, συνήθως παρατηρείται σε υποβαθμισμένες περιοχές και αποτελεί ένα είδος καλλιτεχνικής υπογραφής. Όμως οι μύθοι δεν σταματούν εδώ.

ΜΚ - click neakriti.gr