Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ξεσηκωμός στον Ευρωπαϊκό Νότο κατά του Ντάισελμπλουμ - Ματέο Ρέντσι: Βούλωσέ το και παραιτήσου! (video)


- Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει όσα είπε ο Ντάισελμπλουμ για τους ευρωπαίους του Νότου
- Οργισμένη ανάρτηση του Ματέο Ρέντσι στο facebook
- Αγανάκτηση σε Ισπανία και Πορτογαλία για την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη
- Μουδιασμένοι παρακολουθούν τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες


Ο Ευρωπαϊκός Νότος έψαχνε μια αφορμή να ξεσηκωθεί απέναντι στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Και την βρήκε στο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προφανώς ο Ντάισελμπλουμ, χαλάρωσε μετά τις εκλογές στην χώρα του, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κουνηθεί από πρόεδρος του Eurogroup και με μια πρωτοφανή αλαζονεία και αμετροέπεια λόγων έθιξε εκατομμύρια πολίτες που είναι μέρος του θεσμού του οποίου προίσταται.

Πολλές είναι ήδη οι αντιδράσεις τόσο από πολιτικούς, από πρώην ηγέτες και δεν αποκλείεται να δούμε αντιδράσεις και από νυν ηγέτες. Κορυφαία αντίδραση ήταν αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι με ένα post στο facebook ζητεί την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών και του ζητάει να το "βουλώσει". Εκανε λόγο για ηλίθιο αστείο εκ μέρους του επικεφαλής του Eurogroup

Το βίντεο με την στιγμή που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχεται αντιμέτωπος με ευρωβουλευτές των χωρών του Νότου της Ευρώπης, τις οποίες κατηγόρησε ότι σπαταλούσαν τα χρήματά τους σε "γυναίκες και αλκοόλ" κάνει τον γύρο του κόσμου όπως και η άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την προσβολή.

«Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση. Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη», είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρόεδρος του Eurogroup.

Οι δηλώσεις αυτές έφτασαν στα… αυτιά των ευρωβουλευτών, που την Τρίτη (21.03.2017) είχαν την ευκαιρία να στήσουν στον… τοίχο τον πρόεδρο του Eurogroup κατά τη διάρκεια ακρόασής του σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Μόνο που το δικό του αυτί, δεν φάνηκε να "ιδρώνει". Τα video από τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο είναι χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αντέδρασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στην επίθεση που δέχτηκε από εξαγριωμένους ευρωβουλευτές, που τον άκουσαν να κατηγορεί τις χώρες τους και στη συνέχεια να αρνείται σαν κακομαθημένο να ζητήσει συγγνώμη.

«Θα απολογηθείτε γι’ αυτό;» τον ρώτησε ο Ισπανός, οικολόγος, ευρωβουλευτής Έρνεστ Ουρτασούν. «Όχι, σίγουρα όχι. Αυτό δεν είναι αυτό που είπα» του απάντησε ο Ντάισελμπλουμ και όταν ο Ισπανός τον ρώτησε αν ήθελε να διαβάσει αυτούσια τη δήλωσή του έκανε πως… δεν άκουσε και συνέχισε: «Μου είπαν ότι διαδόθηκε έτσι για κάποιο λόγο στον ισπανικό τύπο». Και συνέχισε την απάντηση του μιλώντας για την… αλληλεγγύη (!), η οποία έχει και ευθύνες που πρέπει να τηρούνται.

Παρά την άρνησή του, ο Ουρτασούν διάβασε αυτούσια τη δήλωση που έκανε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας για τις χώρες του Νότου που προτίμησαν να "φάνε" τα λεφτά τους σε γυναίκες και ποτά και μετά να ζητήσουν βοήθεια… Και τον ξαναρώτησε «θα ζητήσετε συγγνώμη;» και η απάντηση ήταν ίδια και αυτή τη φορά με περισσότερη αλαζονεία. «Σίγουρα όχι και δεν χρειάζεται να διαβάσετε τη δήλωσή μου, γιατί ξέρω τη δήλωσή μου. Βγήκε από αυτό το στόμα».

Δείτε το απόσπασμα





«Οι δηλώσεις αυτές είναι αξιοθρήνητες», του απάντησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής. «Ίσως είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είναι (αστείο)». «Αυτή η δήλωση είχε στόχο να ξεκαθαρίσει απολύτως τι σημαίνει αλληλεγγύη κατά τη γνώμη μου», επέμεινε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σφοδρότατη ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο Ντάισελμπλουμ από έναν άλλο Ισπανό ευρωβουλευτή, τον Γκαμπριέλ Μάτο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι έχει χάσει «την ουδετερότητά του» και «την αξιοπιστία του».

Δείτε τι είπε



«Πιστεύω ότι είναι ένα ατυχές σχόλιο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. «Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Eurogroup», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν «απρεπείς», «σοκαριστικές» και «μεροληπτικές εις βάρος των χωρών του νότου της Ευρώπης».

Από την Ελλάδα, η μόνη αντίδραση ήρθε από τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος επι της ουσίας με μια ανάρτηση στο twitter αποκάλεσε ανήθικο τον Ντάισελμπλουμ.






Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, ο Σοσιαλιστής Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτες», εκτιμώντας ότι «δεν είναι σε θέση να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup».

Ο Ντάισελμπλουμ αναμένεται να αποχωρήσει τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, καθώς το κόμμα του, οι Εργατικοί, σημείωσαν ιστορική πτώση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η θητεία του όμως στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουάριου 2018 αλλά δεν είναι βέβαιο πως δεν θα συνεχίσει στην ίδια θέση.



Με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ - click newsit.gr