Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ποιες νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις ετοιμάζονται στην Κρήτη


Νέα επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων εκπονούνται από επιχειρηματικούς ομίλους στην Κρήτη, που δείχνει να συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ο όμιλος Σπύρου Ράνη, ο οποίος ετοιμάζει το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα στον ξενοδοχειακό χώρο. Διαθέτοντας ήδη το ξενοδοχείο 5 αστέρων Αstir Odysseus Resort and Spa στην Κω, έχει αποφασίσει την αξιοποίηση ιδιόκτητης παραλιακής έκτασης, περίπου 170 στρεμμάτων, στην περιοχή της Ελούντας για τη δημιουργία νέας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας έως 1.200 κλινών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ιδιαιτερότητα της επένδυσης αφορά στη δυνατότητα που εξετάζει ο όμιλος προκειμένου, εφόσον εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες, να συμπεριλάβει στις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις και ένα...αστεροσκοπείο. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του συγκροτήματος προγραμματίζεται να ξεκινήσει έως τα τέλη του έτους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 176 κλινών και ανοικτού θεάτρου σε έκταση 22,1 στρεμμάτων, της εταιρείας Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή Α.Ε., επίσης στην περιοχή της Ελούντας.

Την ίδια ώρα, στον ιστό της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, που διαθέτει κυρίως μικρές μονάδες, η εταιρεία Μπιρλιράκης Α.Ε. προγραμματίζει την επέκταση του μπουτίκ ξενοδοχείου Pepi Studios με τη δημιουργία επιπλέον 18 σουιτών. To υφιστάμενο κτίριο όπου λειτουργεί η μονάδα διαθέτει ιστορία άνω των 100 ετών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αυτή είναι η τέταρτη χρήση του, διαφορετική κάθε φορά στην πορεία των χρόνων. Στις αρχές του 1900 λειτουργούσε ως ρωσικό καζίνο, στη συνέχεια λειτούργησε ως ιδιωτικό σχολείο, ακολούθησε η λειτουργία του ως πολυκατάστημα, ενώ τώρα φιλοξενεί επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα λειτουργήσει έως τον Ιούνιο και το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα με την ξενοδοχειακή ταυτότητα ibis styles του ομίλου Accor Hotels. Ο όμιλος που διαθέτει ήδη παρουσία στη χώρα με τα ξενοδοχειακά σήματα Sofitel και Νοvotel επέλεξε την Κρήτη για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του, μέσω franchise, στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, λανσάροντας τη σειρά των ibis styles. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επένδυσης αφορά στο γεγονός ότι το κτιριακό συγκρότημα θα έχει μεικτή χρήση, καθώς από το σύνολο των 8.000 τ.μ. του κτιρίου περί τα 3.000 τ.μ. θα καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του ξενοδοχείου, ενώ τα υπόλοιπα τ.μ. θα αξιοποιηθούν για καταστήματα κ.ά. Παράλληλα, θα υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ 11.000 τ.μ. Η επένδυση θα υπερβεί τα 15 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η εταιρεία MEKAS L.V. Investments ΑΕΞΤΕ προχωρεί τις διαδικασίες για την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων στην περιοχή Πρίνος Ρεθύμνου και ο όμιλος Καράτζη κατασκευάζει δίπλα στο ξενοδοχείο του Nana Beach μία νέα πολυτελή μονάδα. Νέο ξενοδοχείο κατασκευάζει και ο όμιλος Καλουτσάκη, ενώ ο όμιλος Γενιατάκη, που έφερε πέρυσι στην Κρήτη την ξενοδοχειακή αλυσίδα Carlson Rezidor Hotel Group, προγραμματίζει την κατασκευή δεύτερης μονάδας στο Λασίθι.


click kathimerini.gr