Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ετοιμάζουν μεγάλο τουριστικό project στην πρώην Βάση


Σε νέα προσπάθεια αποκρατικοποίησης της πρώην αμερικανικής βάσης των Γουρνών ετοιμάζεται να προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, μια 2ετία μετά το προηγούμενο εγχείρημα που είχε καταλήξει σε... "ναυάγιο"!

Ο τότε διαγωνισμός, που είχε βγει από το ΤΑΙΠΕΔ για δύο εκτάσεις εντός της πρώην βάσης, μια μεγάλη έκταση εμβαδού 316 στρεμμάτων και μια μικρή, εμβαδού 30 στρεμμάτων, είχε καταλήξει σε αποτυχία. Για τη μεν μεγάλη έκταση, που προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση, δεν υπήρξε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον, για τη δε μικρή έκταση υπήρξαν δύο προσφορές, που όμως απορρίφθηκαν ως μη συμφέρουσες από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά από μια 2ετία ησυχίας, το ΤΑΙΠΕΔ επανέρχεται για το "φιλέτο" στις Γούρνες, ετοιμάζοντας, σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, νέο διαγωνισμό παραχώρησης τον προσεχή Ιούνιο. Στο Δήμο Χερσονήσου δηλώνουν άγνοια. Δεν έχουν καμία ειδοποίηση ή επίσημη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ ή από αλλού.

Σε αυτό το μοτίβο, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης ξεκαθάρισε στη "Νέα Κρήτη" πως «ισχύει η παλιά απόφαση εναντίωσης στην ιδιωτικοποίηση, που έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την αίρεση φυσικά ότι, εφόσον οδηγηθούμε σε νέο διαγωνισμό, με άλλους όρους, το θέμα θα πρέπει να επανέρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο»...

Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες αφορά, ως γνωστόν, σε δύο προνομιακά οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Το πρώτο έχει έκταση 316.000 τ.μ. και έχει μέτωπο προς τη θάλασσα, ενώ το δεύτερο είναι έκτασης 30.000 τ.μ. και έχει μέτωπο τον παραλιακό δρόμο.

Σύμφωνα με την πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, οι δύο αυτές εκτάσεις εντός της βάσης παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές ως προνομιακοί τόποι για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών και εμπορικών κέντρων.

Στα τότε, προ ολίγων ετών σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ είχαν αντιδράσει οι φορείς της περιοχής και ο Δήμος Χερσονήσου, οι οποίοι ζήτησαν να προχωρήσει το εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Γουβών, με βάση το οποίο η περιοχή ορίζεται ως «πολιτιστικός-παιδαγωγικός πνεύμονας υπερτοπικής σημασίας, με αντίστοιχα συμβατές χρήσεις, ενώ η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της έκτασης, ώστε να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από πλευράς απλών πολιτών, ενώ δεν είχαν λείψει τότε και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση της Πρώην Βάσης.

Παρά τις αντιδράσεις, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε τότε κανονικά στο διαγωνισμό και στα σχέδιά του. Μόνο που ο διαγωνισμός δεν πήγε όπως ακριβώς είχαν κατά νου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Η μεγάλη έκταση των 316 στρεμμάτων έμεινε στα αζήτητα! Δεν κατατέθηκε καμία προσφορά γι' αυτήν. Για τη μικρότερη έκταση των 30 στρεμμάτων, που προορίζεται για εμπορικές χρήσεις αξιοποίησης, υποβλήθηκαν δύο προσφορές. Όπως είχε επισήμως ανακοινωθεί τότε, τις δύο προσφορές κατέθεσαν οι εταιρείες:

- "Dimand Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Κατασκευών, Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε.".

- "Jumbo Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία".

Η επιτροπή του διαγωνισμού προχώρησε στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών. Οι προσφορές εξετάστηκαν, για να κριθούν ωστόσο μη ικανοποιητικές τότε από το ΤΑΙΠΕΔ.




Τον Ιούνιο ο διαγωνισμός




Στόχος η δημιουργία τουριστικού πρότζεκτ

Κάπου εκεί η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών μπήκε στην άκρη, για να βγει τώρα από το "ψυγείο", όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου". Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", «ανάβουν πλέον οι μηχανές για την αξιοποίηση ακινήτων- "φιλέτων" από το ΤΑΙΠΕΔ. Η έναρξη λειτουργίας του Υπερταμείου με τη συμπλήρωση των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα επαυξήσει τους ρυθμούς των επί θύραις αποκρατικοποιήσεων, μολονότι το οικονομικό κλίμα παραμένει δυσμενές».

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, «η αξιοποίηση των ακινήτων έχει ήδη τροχοδρομηθεί και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά φέτος ο διαγωνισμός για την πολυετή εκμίσθωση της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου, με στόχο τη δημιουργία υψηλής εμβέλειας τουριστικού project... Ο διαγωνισμός για την πολυετή παραχώρηση της έκτασης τοποθετείται για τον προσεχή Ιούνιο. Διαμορφώνεται το νέο ΕΣΧΑΔΑ, όπου προβλέπεται η ανέγερση δύο πολυτελών ξενοδοχείων και η δημιουργία 60-80 τουριστικών κατοικιών. Επίσης, θα κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μαρίνα (τύπου τουριστικού καταφυγίου). Παράλληλα διασφαλίζονται ο χώρος του Ενυδρείου και η οδική πρόσβαση προς αυτό.

Για το βόρειο κομμάτι της έκτασης διατηρούνται οι εμπορικές συνεδριακές χρήσεις, με συμφωνία για υπομισθώσεις από τον επενδυτή-ανάδοχο.

Σημειώνεται ότι στο ΕΣΧΑΔΑ θα προβλέπεται και η δημιουργία μονοπατιών διόδου από τη βόρεια πλευρά του ακινήτου για το κοινό, που θα καταλήγουν στη θάλασσα. Δεν πρόκειται να κατασκευαστεί μίνι γήπεδο γκολφ, όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία»...

ΡεπορτάζΜπάμπης Σαββίδης - klik neakriti.gr