Έφυγε ο Μπότης Θαλασσινός


Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.


Ο γνωστός καλλιτέχνης νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, (δείτε εδώ) με τα αγαπημένα του πρόσωπα να βρίσκονται στο πλευρό του.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Τύλισο. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 13:00.
Ο μεταστάς υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πρόβαλλε ιδιαίτερα τόσο την Ελλάδα όσο και ιδιαιτέρως την Κρήτη, σε ένα πλήθος εκθέσεων που παρουσίασε σε όλον τον κόσμο. Αγαπούσε με πάθος το νησί του και ένα μέγα μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν εμπνευσμένο από την Κρήτη και τους Κρητικούς.
Ο Μπότης θαλασσινός είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής του, το δε ταλέντο του είχε εκτιμηθεί από το σύνολο των τεχνοκριτικών σε όλον τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος καλλιτέχνης μετέφερε το εργαστήριό του από την Αθήνα στο Ηράκλειο, όπου δημιούργησε ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας αλλά και προβολής του έργου του.

Η αγάπη του προς τη γενέτειρά του, Τύλισο, τον ώθησε προς την απόφαση να δωρίσει μια σημαντική συλλογή των έργων του στο Δήμο Μαλεβιζίου με στόχο τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης. Ο Δήμος Μαλεβιζίου αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη τη δωρεά και προχώρησε στην υλοποίηση του υψηλού αυτού στόχου, δημιουργώντας στην Τύλισο μια πρότυπη για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας πινακοθήκη, στην οποία και έδωσε το όνομα «Μπότης θαλασσινός».

Η πινακοθήκη είναι ήδη έτοιμη να αρχίσει τη λειτουργία της, προγραμματίζεται δε τα εγκαίνια της να συνδυαστούν με μια μεγάλη έκθεση έργων του μεγάλου καλλιτέχνη.


Αμέσως μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μπότη Θαλασσινού ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με βαθύτατη οδύνη, πληροφορήθηκα την απώλεια του καλού φίλου και συνεργάτη, Μπότη Θαλασσινού. Ενός κορυφαίου Μαλεβιζιώτη καλλιτέχνη, που αγάπησε όσο λίγοι τον τόπο του, πρόσφερε σε αυτόν και μας έκανε όλους υπερήφανους με τις πολλές και σημαντικές διακρίσεις που κατείχε.
Ο αγαπητός σε όλους Μπότης, ο σπουδαίος συμπολίτης μας, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που έδινε πνοή στον καμβά, δεν είναι πια μαζί μας. θα ζει όμως για πάντα στις καρδιές μας με το σπουδαίο έργο του και τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο μας.
Θα ήθελα τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, να εκφράσω στους οικείους του Μπότη Θαλασσινού τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Καλό σου ταξίδι Μπότη. Η μνήμη σου θα είναι αιωνία και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο, ανεξίτηλο!».

Από την ομάδα του iraklioblog.gr θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.