Πλουμή - Παραγιουδάκης

Την Παρασκευή η δίκη των 6 Ουκρανών για το τσιγαράδικο


Αύριο Παρασκευή αναμένεται να εκδικαστεί τελικά από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, η υπόθεση του τσιγαράδικου, το οποίο είχε εντοπιστεί πριν από περίπου τρία χρόνια στ' ανοικτά της Ιεράπετρας και στα αμπάρια του οποίου είχαν βρεθεί περισσότερα από 300.000 πακέτα αφορολόγητα τσιγάρα.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί για τη χθεσινή ημέρα, ωστόσο λόγω παρέλευσης ωραρίου το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για αύριο. Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν έξι άτομα. Πρόκειται για έξι Ουκρανούς, μέλη του πληρώματος του επίμαχου πλοίου, το οποίο έγινε αντιληπτό το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου του 2013, από πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας, στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Χρυσής.

Έπειτα από μια πολύωρη διαδικασία καταμέτρησης του φορτίου από άνδρες του Λιμενικού, διαπιστώθηκε ότι εντός του πλοίου υπήρχαν συνολικά 30.600 κούτες που περιείχαν από 10 πακέτα τσιγάρα η κάθε μία. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 306.000 πακέτα των 20 τσιγάρων.

Εξάλλου, καμία από τις συσκευασίες δεν έφερε τα προβλεπόμενα νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης, συνεπώς δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούντες δασμοί και φόροι. Όπως είχαν εκτιμήσει τότε οι Διωκτικές Αρχές, το χρηματικό ποσό το οποίο θα στερείτο το Ελληνικό Δημόσιο από τη διάθεση του συνόλου των τσιγάρων, ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ (1.025.181 ευρώ).

ΡεπορτάζΝικόλας Αγγελίνος - klik neakriti.gr