Πλουμή - Παραγιουδάκης

Συνεχίζεται η σειρά ομιλιών «Ο Μίτος της Αριάδνης»


Η τέταρτη ομιλία του κύκλου: «Ο μίτος της Αριάδνης - Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου - είκοσι χρόνια μετά», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, έγινε από τον καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στέφανο Κακλαμάνη με θέμα: Οι αδελφοί Κορνάροι στα χρόνια του πολέμου (1570-1573).

Ο καθηγητής ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης στον πρόλογό του χαρακτήρισε τον ομιλητή «φαινόμενο πολυαναγνωσίας αλλά και πολυγνωσίας». Επεσήμανε ότι ο κ. Κακλαμάνης έχει εστιάσει τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στην περίοδο της Βενετοκρατίας στην Κρήτη αλλά και στην αντίστοιχη περίοδο της Ιταλίας και της Ευρώπης. «Όταν γράφει και ομιλεί», συνέχισε ο κ. Δετοράκης, «για πρόσωπα και θέματα της περιόδου αυτής, κρητικά και ευρωπαϊκά, νομίζεις ότι είναι σύγχρονος των προσώπων και των γεγονότων και ομιλεί εξ αυτοψίας».

Με την ομιλία του, ο κ. Κακλαμάνης δικαίωσε τον κ. Δετοράκη, καθώς παρουσίασε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή των αδελφών Κορνάρου στα χρόνια του πολέμου 1570-1573. Πρόκειται για τον πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου έγινε η νικηφόρα για τα χριστιανικά πλοία ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571), και ο οποίος κατέληξε με την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς.

Οι αδελφοί Κορνάροι, γιοί του Ιακώβου Κορνάρου και της Ζαμπέτας Ντεμέζο από τη Σητεία, είναι ο Ιωάννης - Φραγκίσκος, ο Ανδρέας, ο Μπενέτος, ο γνωστός μας Βιτσέντζος και ο Πιέρος. Βρίσκομε τον Ανδρέα να παντρεύεται βιαστικά στον Χάνδακα και να εκτελεί το πατριωτικό του καθήκον εξοπλίζοντας γαλέρα, με την οποία παίρνει μέρος στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Παρακολουθούμε τον γάμο του Ιωάννη – Φραγκίσκου στον Χάνδακα, παρουσία και των αδελφών του Μπενέτου και Βιτσέντζου. Τον Βιτσέντζο συναντούμε και άλλες φορές στον Χάνδακα, πράγμα που σημαίνει ότι από τα νεανικά του χρόνια μέχρι το 1588, που έγινε εδώ ο γάμος του με την Μαριέττα Ζένο, ζούσε για μικρά ή μεγάλα διαστήματα στην πρωτεύουσα είτε για λόγους εκτάκτων συνθηκών, όπως ο πόλεμος, είτε λόγω υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο ή ανταποκρινόμενος σε υποθέσεις της οικογένειάς του. Η παραμονή του στον Χάνδακα επέδρασε αποφασιστικά στη συγκρότηση της μοναδικής λογοτεχνικής του ταυτότητας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. Ειρηναίος, ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων στον ομιλητή μετά το τέλος της διάλεξης ενώ συνεχάρη όσους παρακολούθησαν την ομιλία για το ενδιαφέρον τους για την ιστορία και τους συνέστησε να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται γι’ αυτή.



Η επόμενη ομιλία θα γίνει το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 11:00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω. Ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα:

«Κρήτη, Βενετία και Ευρώπη στη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου 1645 – 1669».

Χορηγός των ομιλιών είναι η AEGEAN AIRLINES.