Πλουμή - Παραγιουδάκης

Φωτιά, πέτρες και ένταση στο λιμάνι Ηρακλείου (φωτογραφίες)


Ένταση επικρατεί αυτήν την ώρα στο λιμάνι Ηρακλείου καθώς δεν καταγράφηκε μόνο φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε αγρότες και ναυτεργάτες, αλλά λίγο έλειψε να συμβούν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αγρότες πέταξαν φωτοβολίδες στο πλοίο και στο σημείο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι ναυτεργάτες, με τους τελευταίους να απαντούν με ρίψεις νερού.


Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία αγρότη απο την Ιεράπετρα ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο καπετάνιος του πλοίου έβαλε σε λειτουργία τις μηχανές με σκοπό να απομακρυνθεί απο την προβλήτα, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι κάβοι απο τα σχοινιά και με κίνδυνο να τραυματιστούν αγρότες.


Στη διάρκεια των επεισοδίων που επικράτησαν, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας που βρίσκεται εντός του χώρου του λιμανιού.


Τελικά το πλοίο αναχώρησε χωρίς να φορτωθούν κηπευτικά.

Πάντως αποφασισμένοι είναι οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι κατέφτασαν μετά τις 17.00 το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου και δηλώνουν ανυποχώρητοι καθώς όπως λένε θα παραμείνουν στο σημείο έως ότου επιβιβαστούν 150 νταλίκες με κηπευτικά σε πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.




8 μέρες χωρίς πλοίο

Βροντερό παρών δίνουν παραγωγοί από την Ιεράπετρα, τη Σητεία ,τη Μεσαρά και άλλες περιοχές της Κρήτης.

Η οργή ξεχειλίζει καθώς οι ναυτεργάτες κλείνουν μια εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα ευπαθή προϊόντα να έχουν σαπίσει και μόνο την Τετάρτη σκόρπισε ανακούφιση η αναχώρηση πλοίου με κηπευτικά για τον Πειραιά. Με δεδομένο όμως ότι η απεργία συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή, οι αγρότες εμφανίζονται εξαγριωμένοι ζητώντας λύση.

Οι κινητοποιήσεις αφορούν στην αναζήτηση εταιρείας ξένων συμφερόντων για την ακτοπλοϊκή μεταφορά των προϊόντων από και προς τον Πειραιά, αλλά και νομική διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Οι κινήσεις αυτές αποφασίστηκαν στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης αγροτικών φορέων των δήμων Ιεράπετρας, Σητείας και Βιάννου, που διεξήχθη χθες στην Ιεράπετρα.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη - Φωτεινή Μαυροματάκη - Φωτογραφίες Νίκος Χαλκιαδάκης - klik neakriti.gr