Πλουμή - Παραγιουδάκης

Γέμισαν σκουπίδια τον Τίμιο Σταυρό στον Ψηλορείτη


Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον.

Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι η συμπεριφορά πολλών από τους επισκέπτες της κορυφής του Ψηλορείτη την Κυριακή 21 Αυγούστου, οπότε πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση «Στράτα του Ψηλορείτη» που οργανώνουν οι φορείς του οικισμού Λιβαδίων και ο Δήμος Μυλοποτάμου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η εκδήλωση έχει καθαρά περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, καθώς δίνει την ευκαιρία να επισκεφθεί κάποιος την υψηλότερη κορυφή της Κρήτης, να συμμετάσχει στην Θεία Λειτουργία που πραγματοποιείται στον Ναό του Τίμιου Σταυρού, να θαυμάσει τις ομορφιές του νησιού από ψηλά και βέβαια να βιώσει την εμπειρία της οροσειράς της ΙΔΗΣ σε όλο το μεγαλείο της.

Η εκδήλωση και φέτος ήταν απολύτως επιτυχημένη από άποψη διοργάνωσης.

Ωστόσο, κάποιοι από τους «φυσιολάτρες ορειβάτες και περιπατητές» θεώρησαν, ότι τους ήταν «βαριά» τα διάφορα πλαστικά περιτυλίγματα και τα άδεια μπουκάλια νερού που είχαν μαζί τους για να τα κατεβάσουν από τον Ψηλορείτη και τα παράτησαν εκεί, δίπλα στο εκκλησάκι της κορυφής!

Απαράδεκτη ενέργεια, καθώς τι πιο απλό από το να βάλουν τις άδειες συσκευασίας και όποια άλλα απορρίμματα είχαν στα σακίδια τους και να τα πετάξουν στους κάδους που υπήρχαν στον Λάκο Μυγιερού από τους διοργανωτές, ακριβώς για να μην υπάρξει θέμα ρύπανσης του περιβάλλοντος και μάλιστα στην ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή του Ψηλορείτη.

Αντίστοιχα ζητήματα προέκυψαν και κατά την διαδρομή, με σκουπίδια ένθεν και ένθεν της πλακόστρωτης στράτας, χωρίς κανένα σεβασμό στην φύση που τους φιλοξενούσε με όλη την ομορφιά και το μεγαλείο που την διέπει.

Δεν σκέφτηκαν δε, πως ακόμα και αν περάσουν συνεργεία καθαρισμού, θα είναι πολύ δύσκολο το έργο να μαζευτεί το σύνολο των σκουπιδιών καθώς οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν πάντα δυνατοί και τα σκουπίδια θα γεμίσουν τις πλαγιές των βουνών, παραμένοντας εκεί για χρόνια.

Καλό θα ήταν λοιπόν, οι επισκέπτες της «Στράτας του Ψηλορείτη» να δείχνουν σεβασμό στο ιστορικό βουνό και γενικότερα στο περιβάλλον αλλά και στον κόπο των διοργανωτών, οι οποίοι κάνουν κάθε χρόνο το καλύτερο δυνατό για να τους φιλοξενήσουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο και μάλιστα εντελώς δωρεάν, αφού μοναδικός στόχος και των έργων που έγιναν αλλά και της ετήσιας εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και η μοναδικότητα της περιοχής.